Ningbo či Ningpo byl (a dosud je) významný přístav v čínské provincii Če-Tiang, jež byla kolébkou chovu bource morušového a výroby pravého hedvábí. Zde opravdu začínala pověstná Hedvábná stezka, táhnoucí se skrze asijské hory a pláně až do Středomoří – k branám Evropy, kterou po pádu Římské říše znovu vzkřísili vládci dynastie Tchang, během níž došla i čajová kultura svého vrcholu. Byl to zlatý věk čínských čajových mistrů i básníků, a paradoxně i období, kdy byla dovedena k dokonalosti úřednická správa říše. V této době, kdy (pro představu) u nás vládl kupec Sámo a po něm se pak rozvinula a zase upadla Velkomoravská říše, aby její moc převzali první Přemyslovci, se v Číně cizeloval nedávný vynález porcelánu, jenž povznesl pití čaje na novou úroveň. Ovšem večery i zde bývaly chladné a k vychutnávání čaje, který se tak dobře pil z křehkých porcelánových misek a šálků, bylo třeba udržet jeho teplotu co nejdéle na optimální výši. A to umožňovaly nejlépe čajníky a konvice z železné litiny. Litina se totiž rychle ohřeje, ale absorbované teplo pak dokáže velmi dlouho udržet a pomalu je uvolňovat. Staří Číňané však měli litinu v oblibě i pro její vizuální vlastnosti a dokázali ji vtisknout zajímavý design. Čajník Ningbo je toho příkladnou ukázkou. Tělo čajníku nám může svým tvarem připomínat curlingový hrací kámen, ale zároveň odkazuje i k prastarým čínským bronzovým zvonům, a to nejen tvarem, ale i svým zdobením. Řady hrbolků či výstupků seřazených do řad tvořících kosočtverce a jejich „ozvěny“ jsou vlastně jakýmsi stylizovaným zobrazením kruhů na vodě. Tento zdobný archetyp se objevoval už na mnohem starší pravěké keramice, ze které jej převzali tvůrci bronzových zvonů a od nich pak i řemeslní mistři dynastie Tchang, neboť si uvědomovali, že v jednoduchosti je síla. Čajník Ningbo tak působí nejen starobyle, ale zároveň je svým způsobem i nadčasově moderní. A samozřejmě je také dokonale funkční, čemuž přispívá hubice pro pohodlné nalévání, poklice s kulovitým držátkem pro dokonalou izolaci nálevu, i ta robustní železná rukověť, která bezpečně udrží celý ten relativně hmotný čajník. Však si to můžete vyzkoušet. Vezměte si třeba Klasickou knihu o čaji od čajového mudrce Lu Jü, připravte si nálev oblíbeného čaje a uvidíte, že se začtete, a ani si nevšimnete, že čaj z čajníku Ningbo chutná po celou dobu stále stejně dobře. Aby vám však litina vydržela krásná a funkční, je třeba ji umývat ručně a nejlépe ji hned po tom osušit.