Historie Čajové Yixing konvičky (vysloveno Jišing) se poprvé objevily během dynastie Sung (960–1279) v oblasti Yixing v Číně v provincii Jiangsu. Provincie Jiangsu je jediným světovým zdrojem pro unikátní hlínu, ze které jsou čajové konvice Yixing vyrobeny. Používá se jíl zvaný červený či fialový. Tyto Yixing, čajové konvičky byly relativně neznámé po mnoho let. Teprve až do pozdní dynastie Ming (1600), se jejich běžné používání a produkce začala vzkvétat. Vysoká poptávka z Evropy a celé Číny poháněla k práci celá aktivní odvětví čajových keramiků. Specializovaní umělci dokázali vyvinout své řemeslo na velmi vysokou úroveň. Po příštích 300 let Yixing konvičky dosáhly věhlasu po celé Číně a Evropě. Přestože se je Evropané snažili napodobit, neměli šanci – existuje totiž pouze jediné místo na světě, kde lze nalézt jedinečnou fialovou/červenou hlínu. A tím je oblast Yixing v Číně. Fialový – červený jíl Unikátní vlastnosti fialového jílu ho přímo předurčují k tomu, aby byl použit při výrobě nádobí na přípravu čaje. Přitažlivá a uklidňující barva konvičky má velmi pozitivní vliv na celý větší či menši čajový obřad. Barva a dotek této konvičky připomíná přírodu z oblasti odkud je. Porézní povaha fialového jílu absorbuje chuť, vůni a barvu čaje, který se v něm vaří. To je důvod, proč byste měli mít vyhrazenu jednu Yixing konvičku na jeden typ čaje. Třeba zelený čaj nebo černý čaj. Dodává to tomu na duchaplnosti, chutě a celého požitku z čaje! Na velikosti (ne)záleží Lidé z Ameriky a Evropy jsou často překvapeni na velikosti těchto jílovitých konvic. Jsme zvyklí používat větší konvice, máme rádi praktičnost, pro větší i menší počet lidí najednou. I když existuje spousta větších konvic, speciálně pouze na čaj, Yixing čajové konvice jsou určeny pro individuální použití s jedním až dvěma nálevy. V Čínské historii bylo zvykem, že čajomilové měli své osobní Yixing konvičky a pili rovnou z jejich hubic. Dneska to je méně časté, ale najde se pár nadšenců. Čínský způsob čajového obřadu V tomto videu najdete jeden z mnoha druhů světových čajových obřadů. Hodně jde o samotné vychutnání čaje, ale také o odpočinku – má to svůj půvab. Cílem čajového obřadu je v první řadě čaj, ale také krátký odpočinek. Aroma nálevu, klidné posezení a lehká konverzace při takovém obřadu Vás velmi uklidní a dodá energii. Není divu, že v zemích kde takové čajové obřady jsou na denním pořádku, tak neznají vysoký tlak.