Aeropress je způsob přípravy kávy, který byl vynalezen
v Americe v roce 2005 panem Alanem Adlerem. Jedná se o skvělého
pomocníka v přípravě** filtrované kávy doma** , ale i na
cestách .
Je složen z plastového válce a jeho příprava je velmi
jednoduchá . I údržba je snadná, kdy stačí z válce pouze
vyklepnout soc i s papírovým filtrem a poté Aeropress opláchnout.
Z jednoho Aeropressu připravíte až 4 kávy o objemu 50 ml. Díky
použití papírového filtru docílíte čistého šálku kávy. Celková
příprava kávy v Aeropressu trvá kolem 2 minut. Výsledná chuť kávy je
především do květin s mírnou sladkostí a velmi nízkou aciditou. Do
Aeropressu se hodí kávy více ovocitější, lehčí v chuti.
Součástí balení je:
- 1 x Aeropress (komora + píst)
- 1 x Držák filtrů
- 1 × 350 kusů filtrů do Aeropressu
- 1 x Odměrka na kávu
- 1 x Míchadlo
- 1 x Redukce na menší šálek
Používány jsou dvě metody přípravy kávy
v Aeropressu:
- metoda tzv. klasická – odšroubujte sítko z válce a vložte do něj
propláchnutý papírový filtr. Našroubujte sítko zpět na válec a postavte
na šálek (v případě menšího šálku použijte redukci). Do válce
nasypte 16–20 g kávy (gramáž kávy dle chuti) umleté najemno, něco mezi
moka konvičkou a V60. Kávu zalijte 50 ml vody o teplotě 90–93 °C a
30 s vyčkejte, poté dolijte 200 ml vody, zamíchejte, nasaďte píst do
válce tak, aby vznikl podtlak a nechte 1 min louhovat. Po 1 min začněte
stlačovat píst ve válci a do šálku vám začne vytékat
připravená káva.
- metoda, tzv. obrácená – nasaďte píst do válce a poté postavte
válec na píst. Do takto připraveného válce nasypte 18 – 20 g hruběji
namleté kávy (V60), kávu zalijte 50 ml vody o teplotě 90–93 °C a
30 s vyčkejte. Poté dolijte cca 180 ml vody tak, aby byla až po okraj,
zamíchejte a nasaďte sítko s propláchnutým filtrem. Na aeropress nasaďte
šálek, aeropress otočte spolu s šálkem do klasické polohy a začněte
tlačit na píst. Do šálku vám začne vytékat připravená káva.