Čaj z oblasti Darjeeling Darjeeling je jednou z nejproslulejších produkčních oblastí černého čaje v Indii. Čaje, které se tu pěstují již více než 150 let, mají vysokou kvalitu a mnohdy jsou přirovnávány k nejlepším francouzským vínům. Čajové plantáže se v Darjeelingu nacházejí v nadmořských výškách 1000 až 2500 metrů a do roka poskytují tři, respektive čtyři sklizně výtečného čaje (někdy je zvlášť počítána mezisklizeň po první sklizini). Toto rozlišení je důležité, neboť společně s ročním obdobím se mění také charakter čaje. First Flush (první sklizeň) probíhá v Darjeelingu zhruba od poloviny března, přičemž čaj sklizený v tomto období se vyznačuje delikátním, svěžím aroma. Tyto čaje jsou oblíbené v Japonsku a asijských zemích. Čaje ze sklizně In Between (mezisklizeň po první sklizni) v sobě kombinují lepší vlastnosti čajů ze sklizně první a druhé. Second Flush (druhá sklizeň) probíhá od května do začátku monzunových dešťů. Tyto čaje mají plnější, bohatší chuť a v oblibě je mají hlavně Němci. Autumnal (podzimní sklizeň), která připadá na čas po období dešťů, je nejvíce ceněnou sklizní v anglicky mluvících zemích. Čaje z této sklizně mají nenapodobitelé vlastnosti. Chuť čaje se mírně liší také v rámci jednotlivých čajových zahrad. Pokud byste ale měli zájem o čistý čaj vypěstovaný pouze na jedné plantáži, nepochodíte. Pod označením Darjeeling je totiž většinou prodávána směs z několika plantáží, namíchaná ochutnávači už v Indii. Darjeeling je čaj vhodný pro běžné pití, který zaujme nejenom skutečné znalce, ale i ty, kteří se v čajích zase až tak moc nevyznají.