Výrobce | F. DICK |
Země původu | Německo |
Barva | Červená |
Design | F. Dick Red Spirit |
Typ | Sekáček |
Délka | 18 cm |
Velikost nože | Střední nůž |
Způsob výroby | Lisovaný nůž |
Tvrdost | 56 HRC |
Tomuto typu nože se přezdívá nůž šéfkuchaře. Je opravdu všestranným pomocníkem v kuchyni – je určen k porcování zeleniny ,ovoce i masa . Lehce jde s tímto nožem nakrájet i nasekat různé potraviny nadrobno, např. cibuli i bylinky.Širší čepel tohoto nože je určena na sekání a krájení tvrdších potravin , masa a drůbeže . Velká plocha nože umožňuje nabrat nakrájené potraviny a dát do pánve či hrnce. Podívejte se, jak se krájí s čínským kuchařským nožem DICK Red Spirit
<iframe src=„//www.youtube.com/embed/2rAS23raROM“ width=„560“ height=„314“ allowfullscreen=„allowfullscreen“></iframe>
Klíčové vlastnosti:
Stáhněte si PDF katalog série nožů DICK Red Spirit
Proč si vybrat nůž firmy F. Dick ? Záruka kvalitního zpracování nože
S nožem Dick získávátebezmála 240 let
tradice a neustálého vývoje, spojení tradičních výrobních postupů a
nejmodernější technologie. Firma Friedr. Dick byla založena již roku
1778 v Německu a do dnešních dnů je stále prosperující rodinnou
firmou.
Záruka kvalitního materiálu Pro výrobu nožů jsou ve
firmě Friedr. Dick používány výhradně nerezavějící, vysoce
legované oceli . F. Dick si celý proces zpracování
zajišťuje sám , celá výroba je v rukou odborníků.
Dlouhá životnost nože Vady materiálu nebo zpracování F. Dick
zdarma opraví nebo nahradí po celou dobu životnosti
výrobku. (Na běžné opotřebení a poškození vinou nesprávného
používání se tato záruka nevztahuje. Ale pokud se o nůž správně
staráte, bude Vám sloužit opravdu dlouho.)
Nože profesionálů Po celém světě profesionální řezníci a kuchaři
spoléhají na kvalitu nožů F. Dick . V České republice
nože Dick používá například Pražský kulinářský
institut , Bidvest Gastro Team a mnozí další.
</p> <p>
Klíčové vlastnosti nožů Dick
Výhody a nevýhody řady nožů Dick Red Spirit
unikátní design nože
perfektní na úchop – kulatá rukojeť typická pro nože asijského typu skvěle padne do ruky a nezpůsobuje otlaky.
kulaté výbrusy zaručují nepřilnavost
skvělý pro dlouhé, nepřerušované řezy
nekovaná kvalitní ocel – nůž vzniká tzv. lisováním – Je tedy vyroben z vysoce kvalitní legované oceli. Ze surového materiálu v konickém tvaru plátu je vystřižen polotovar. Než je nůž zhotoven projde ještě 16 pracovními kroky. Pro samotný povrch a pro ostří nože je nutno provést ještě dalších 6 pracovních úkonů. Koncipováno zejména pro profesionální použití. Lehké provedení s umělohmotným úchytem, s ukončením beze spár a s povrchem rukojeti bez hran.
dlouhá životnost
vhodný pro profesionály i pro běžné domácnosti
vyšší cena (avšak vyvážená skvělou kvalitou nože)
nekovaný nůž
Nože DICK Red Spirit
V sérii nožů Red Spirit se setkává vysoký standard čistého designu s dobře promyšlenou funkcí a nejvyšší přesností.
V Asii hraje červená barva velmi důležitou roli. Například červený kruh symbolizuje sluneční koule – symbol bohyně slunce. Proto se rozhodli designéři firmy F. Dick pro kruhově tvarovanou rukojeť této řady nožů v červené barvě. Ve velkých asijských zemích, jako je Mongolsko, Čína a Jižní Korea, je červená symbolem pro pokrok, štěstí, prosperitu a teplo. V našem regionu je zase synonymem pro kořenitost, oheň, teplo, smyslnost, lásku a vášeň. Přesně ta správná kombinace pro ovládnutí kuchyňského umu na nejvyšší úrovni.
** Podívejte se na ostatní nože ze série DICK Red Spirit**
Čepel nožů Dick je vždy uzpůsobena konkrétním
potřebám. V naší nabídce naleznete kuchařské nože ,
nože na chleba , loupání ,
filetování , vykosťování a celou škálu
dalších speciálních i univerzálních
nožů. Určitě se nezapomeňte podívat na zvýhodněné sady
nožů . Všechny tyto nože jsou dokonale vyváženy
a výborně se drží v ruce. I dlouhodobá práce s nimi je
pohodlná a nenamáhavá , tak jak od kvalitního německého
nože Dick čekáte.
Kuchyňské nože Friedrich Dick – podívejte se na ostatní série nožů
Dick </p> Jak se o nože Dick správně starat ?
<p>Správnou péčí o vaše nože zajistíte jejich
dlouhou životnost a také to, že si vaření pokaždé užijete. Správně
připravené nože jsou naostřené na tenkou řeznou hranu a měly by být
používány pouze pro krájení (ne sekání!). Pro
rozdělenní kostí nebo podobných tvrdých věcí používejte místo nožů
kleště nebo sekáček . Doporučujeme
používat dřevěná nebo plastová prkénka na krájení .
Při tvrdém prkénku ze skla, mramoru nebo žuly se nože se mohou velmi rychle
otupit.
Mytí nožů v myčce Čištění v myčce je mnohem agresivnější než
ruční čištění. Střenka nože se v myčce lehce ohne a ztratí
optimální řezný výkon. Při použití vysoce koncentrovaných čisticích
prostředků a vystavení horké páře po dlouhou dobu jsou nože velmi
náchylné k poškození. Proto doporučujeme čistit nože rukou pod tekoucí
vodou měkkým hadříkem a jemným čisticím prostředkem. Po čištění
osušte nože taktéž opatrně, aby nedošlo k poškození ostří.
Skladování nožů Dick Nože Dick skladujte v blocích na
nože nebo na speciálních magnetických lištách .
Důležité je, aby nože byly v bloku uloženy v horizontální poloze –
nikoliv vertikálně (ostří nožů by byla při vkládání a vytahování
zbytečně v kontaktu se špalkem) s výjimkou bloků k vertikálnímu
ukládání nožů určených. Nože ukládejte vždy čisté a
osušené!
Tvrdost nože – na čem opravdu záleží? Tvrdost kovu je mechanická
vlastnost určitého materiálu, která vyjadřuje odpor proti vnikání
tělesa zkušebního do povrchu testovacího tělesa . Hodnoty se
uvádí buď v jednotce MPa, popřípadě bez jednotek a to podle zkušebních
metod podle Brinella, Rockwella nebo Vickerse.
Zkouška tvrdosti podle Rockwella je statická zkouška tvrdosti materiálu. Řeší a sjednocuje ho i naše norma ČSN EN ISO 6508–1 . Princip testu je velmi prostý – identor (zkušební těleso) vnikne po specifické míře zatížení do jiného materiálu. Podle toho, jak moc hluboko došlo ke vrypu, se určí tvrdost daného kovu.
Obecně platí, že čím tvrdší ocel, tím hůře jde nůž naostřit.
Čepel nože je sice křehčí, ale o to má delší
trvanlivost ostří . Podle normy má být tvrdost
kvalitních kuchyňských nožů 52 až 58 HRC (zkouška tvrdosti
podle Rockwella – zkouška probíhá při zatěžování silou 1471 N).
Speciální japonské nože mohou mít tvrdost i přes
60 HRC. Je třeba vzít na vědomí, že tvrdost sama o sobě
nevypovídá o pevnosti nebo schopnosti nože udržet ostří. Je vyzkoušené,
že kovaný nůž o stejné tvrdosti drží ostří
mnohem lépe než nůž nekovaný.
Kované a lisované nože Zůstává pravdou, že kuchyňské nože
kované a lisované od sebe na první pohled téměř nerozeznáte,
pokud nejste odborník. Obzvlášť v případě že pouze prohlížíte
fotografie na internetu a detailní popisek ke zboží chybí. Navzdory tomu,
že je kování čepelí náročnější na technologii výroby a nože jsou tak
dražší, neznamená to, že by byly všechny lisované nože nekvalitní.
Kované nože: Dvě metody výroby Věděli jste, že železo a
ocel jsou obě krystalické látky ? Velikosti
a uspořádání krystalů potom rozhoduje výsledné mechanické
vlastnosti ocelového výrobku a kování je hlavní metodou, která dělá
ocel tvrdší a odolnější .
V případě že se vám ale do kvalitního nože nechce investovat příliš peněz, není prakticky možné, aby byl vyroben ručně. Klasická metoda, kdy kováři stojí u výhně, žhaví železo a buší do něj kladivem, je už dnes využívána pouze pro nože sběratelské. Pro spotřební zboží bylo nutné zavést průmyslovou výrobu.
Starší ze dvou dnes používaných metod kování nožů je velmi podobná tradičnímu ručnímu postupu. Kus oceli o velikosti budoucího nástroje je vložen do bucharu, který z něj ve formě jednou ranou vyková tvar, který vzdáleně připomíná tvar nože. Ten je poté několika způsoby broušen a leštěn, až je v závěru osazen střenkou a jde do prodeje. Celý tento technologicky náročný postup se sestává z více než 40 výrobních kroků z nichž některé jsou dodnes prováděny ručně.
Vstupním materiálem pro druhou, rychlejší a méně náročnou výrobu
nožů je ocelový pásek ze speciální nožířské oceli, na který se pouze
přivaří záštita a poté se z něj vyřízne obrys
nože . Ten je poté opět broušen do výsledného tvaru a osazen
střenkou. Tato druhá metoda výroby kuchyňských nožů
rovněž zahrnuje kování za horka, to se však provádí ve fázi výroby
ocelových pásků a materiál při tom ještě nezískává podobu nože.
Výroba lisovaných nožů Proces výroby lisovaných nožů je velmi
jednoduchý a rychlý , proto jsou také levnější .
Nekonečný pás nožířské oceli jede výrobní linkou, kde z něj
speciální buchar vyrazí poměrně přesný tvar čepele
s trnem, podobně, jako když se z těsta vykrajuje vánoční cukroví. Na
tento tvar je připevněna střenka a pak už se jen vybrousí ostří a
zahladí tupá část nože.
Lisované kuchyňské nože nemají příliš dobrou reputaci – většina lidí je skálopevně přesvědčena, že nůž musí být kovaný, a kuchařské celebrity to také rády zmiňují. Jedna věc je ovšem bez diskuse – i lisovaný nůž má své výhody.
Předně je to samozřejmě cena, díky které můžete rychle vybavit kuchyni všemi potřebnými typy nožů i s trochu napjatějším rozpočtem. Lisovaná sada nožů je většinou vyrobena z podobně kvalitní nožířské oceli a jediný rozdíl je, že nože nebyly kované. Kvůli tomu jsou pružnější a nepodrží tak dlouho dobré ostří.
Lisované nože také nemají záštitu , která by byla
vyrobena z jednoho kusu oceli spolu s čepelí a trnem. Záštita je tak
většinou součástí střenky a nepropůjčí noži vyvážení díky lepší
distribuci hmotnosti.
Co z toho vyplývá ? V celé lidské historii platilo, aby ocel dostala
nožířské parametry, je potřeba ji vykovat. To bylo dané historicky
nekvalitní metalurgií, kterou důkladné kování dokázalo ve výsledku
nahradit. Dnes mohou být i levnější lisované nože dobrým
nákupem, ale je jisté, že kvality kovaných nožů nedosáhnou.
Firma Friedrich DICK byla založena roku 1778 v německém Esslingenu Johannem Friedrichem Dickem. O bezmála 240 let později zůstává podnik stále rodinnou firmou . Věrni tradici a proslulé německé kvalitě špičkoví odborníci pracují na dalším vývoji výrobků, které vznikají spojením tradičních výrobních postupů a nejmodernějších technologií. A tak se všechny výrobky firmy Friedr.Dick vyznačují důsledným designem, promyšlenou funkcí a maximální kvalitou. V současnosti je firma F.Dick jediným světovým výrobcem, v jehož sortimentu naleznete nože, kuchařské a řeznické nástroje, ocílky i brusky. Friedr. Dick nabízí nůž pro každý účel a řez . Ať už s krátkým, dlouhým, úzkým nebo širokým ostřím , v pevném nebo flexibilním provedení, s hladkým řezem, speciálním výbrusem či zubatým ostřím. Vždy najdete ten správný nůž. Dlouhá tradice, výrobní zkušenost a vysoká kvalita dělají z výrobků Friedr. Dick hlavní světovou značku všech profesionálních kuchařů, řezníků i nadšených amatérů. Přečtěte si více o značce Friedrich Dick.