COFFEA ARABICA Tento kávovník pochází z Etiopie, jihovýchodního
Súdánu a Jemenu. Roste v podobě stálezeleného stromu. Plodem je peckovice,
která má červenou nebo červenooranžovou barvu, která většinou obsahuje
dvě půlkulatá zrna, která se před konzumací praží. Vyhovují jí teploty
okolo 22°C, při přezimování okolo 19°C. Mladá rostlina má krásně
lesklé listy. Vyhovuje jí rozptýlené světlo. Pro více informací
o rostlině a péči o ni klikněte zde.
CO JE KOKEDAMA? Kokedama je způsob pěstování rostlin inspirovaný
japonskými bonsajemi. V překladu kokedama znamená „mechová koule“ (Ko
Key Da Ma), jde tedy o rostlinu umístěnou v kulatém balu tvořeném zeminou
a obaleném mechem. Kokedamu můžete pověsit za provázek nebo postavit na
misku či kamínky. Kokedamy můžete pěstovat uvnitř i venku na terase nebo
balkóně podle nároků jednotlivých rostlin, které kokedamu tvoří.
Mechové koule navozují v prostoru příjemnou atmosféru a působí
uklidňujícím dojmem. Zavěšenou kokedamu může skvěle doplnit skleněné
aerárium.
JAK O NI PEČOVAT? Péče o kokedamu není nijak složitá, oproti rostlinám
v klasickém květináči se liší jen ve způsobu zalévání. Jednou týdně
namočíme kokedamu do odstáté, převařené nebo dešťové vody, ideálně
v pokojové teplotě. Důležité je, aby v zálivce nebyl chlor, ten mechu
škodí. Pro nasáknutí stačí namočit kokedamu na pár desítek vteřin,
u větších kokedam pár minut, ne déle. Po nasáknutí ji nechte důkladně
okapat a pověste či umístěte zpět na místo.
Mech obalující kokedamu je přírodní materiál, ve standardním interiéru nepřežívá a časem hnědne, svou funkci však neztrácí.
Pokud je kokedama zavěšena v sušším a teplém prostředí, bude nejspíše nutné nechat ji nasáknout častěji. Potřeba zálivky se nejlépe odhaduje podle váhy balu, je-li příliš lehký, dejte ho nasáknout. Vyvarujte se však přemokření, jinak hrozí tlení kořenů rostliny i mechu.
Jednou za vegetační období přidejte do zálivky hnojivo pro pokojové
rostliny.
SOUČÁST BALENÍ
Více informací o kokedamách najdete na stránce FAQ – Kokedamy.