Chcete zůstat fit během podzimních plískanic, zimních chumelenic
i jarního aprílového počasí? Nemusíte hned běžet vykoupit lékárnu.
K tomu, abyste byli po celý rok zásobeni vitamínem C, minerály,
enzymy a probiotickými kulturami , vám postačí čerstvá zelenina,
trocha soli a tato fermentační sada značky Kilner. S její
pomocí vyrobíte během pár dní zdravím překypující** pickles** nebo
pikantní korejské kimchi , ale hodit se vám bude i na
přípravu dlouze kvašené zeleniny , např. kysaného zelí
nebo okurek „kvašáků“. Set je také odpovědí na věčnou otázku
zahrádkářů, co si počít s letošní úrodou zeleniny. Pokud se ve vaší
rodině nějaký vášnivý zahrádkář vyskytuje, dárek
k narozeninám máte tímto vyřešený.
Fermentační sadu tvoří velká sklenice o objemu 3 l .
Tu naplňte najemno nakrájenou zeleninou smíchanou se solí (pod víčkem
ponechte maximálně 6,5 cm volného místa) a zatižte** dvěma keramickými
kameny** , které jsou součástí sady. Nádobu uzavřete přiloženým**
silikonovým víčkem** a obsah nechte kvasit při pokojové teplotě. Odvod
plynů vznikajících při kvašení zajistí** ventil** . Po 3–7
dnech se můžete do svého díla s chutí pustit. V případě
dlouze kvašené zeleniny nechte bakterie mléčného kvašení pracovat
4–6 týdnů .
**Obsah sady: **
- 1× fermentační sklenice na kvašení 3 l
- 2× keramické kameny k zatížení fermentované zeleniny
- ventil pro bezpečný odvod uvolňujících se plynů
- silikonové víčko pro hermetické uzavření dózy
Péče a užití:
- Před každým užitím zkontrolujte, že je Kilner® Fermentation Set
čistý a zbaven veškerých zbytků jídla.
- Vzduchový uzávěr určen pouze pro ruční mytí.
- Nádoba Kilner® Jar, silikonové víčko a keramické kameny jsou vhodné
do myčky.
- Nelijte vařící vodu přímo do nádoby.DŮLEŽITÉ: Při
plnění nádoby Kilner® Jar ponechejte mezi náplní a víčkem nádoby
prostor o hloubce 6,5 cm pro případ, že by se zvětšil objem náplně
v průběhu procesu fermentace.
- V prvních dnech fermentace kontrolujte, že víčko není vypouklé a že
je pevně zavřeno. Pokud tomu tak není, víčko utáhněte.
- Vždy se ujistěte, že jídlo v nádobě Kilner® Jar je zcela ponořeno
v nálevu. Keramické kameny Kilner® (které jsou součástí balení)
napomáhají zatížení směsi v nádobě a zaručují počátek procesu
fermentace.
- Nádoba Kilner® Fermentation Jar by se měla uchovávat v teplotě mezi
17,8 °C a 24 °C, jelikož se jedná o ideální teplotní rozmezí pro
fermentaci.
- Jakmile je fermentovaná potravina připravená ke konzumaci, přesuňte
nádobu do lednice. Díky tomu se fermentace zpomalí. Případně můžete
fermentované potraviny přesunout do uzavíratelných sklenic Kilner® Clip Top
Jars a opět uchovat v lednici.
- Doporučujeme pravidelně kontrolovat po domácku fermentované potraviny.
Občas se může na povrchu potraviny v nádobě objevit pěna. Jedná se
o zcela normální jev; pěnu lehce odstraníte naběračkou nebo nerezovou
lžící. Také doporučujeme čistit vnitřní stranu uzávěru sklenice od
veškerých zbytků jídla a šťáv. Je velmi důležité, aby veškeré
potraviny v nádobě byly zcela ponořeny do nálevu. Pokud tomu tak není,
veškerou směs v nádobě, která není ponořena do nálevu, odstraňte.
- Pokud se v nádobě objeví plíseň, vyhoďte celou várku a začněte
s celým procesem od začátku. Vždy se ujistěte, že je víčko pevně
utáhnuto, aby se nádoba vzduchotěsně uzavřela.
- Vždy používejte filtrovanou vodu.
- Doporučujeme používat sůl bez jódu a s proti-spékavými
látkami.
Více v obchodě