Jak správně vybrat příbor?

Mohlo by se zdát, že příbor je samozřejmostí, o které není potřeba dlouho přemýšlet. Avšak, jenom do doby, kdy nastane čas pořídit si nový! Designové vychytávky a originální kousky interiéru nepředstavuje pouze nábytek a bytové doplňky. Právě opomíjené příborové sady jsou výrazným estetickým prvkem každé jídelny. Nejedná se o ozdobu pouze pečlivě připraveného svátečního stolu. Právě naopak. Nezapomínejte, že příborová sada je nepostrádatelnou součástí a základem každodenního běžného stolování. A dlouhodobé investice nemožno podceňovat!

Elegantní příbor dodá vašemu stolu punc noblesy. Designové doplňky jsou jedinečné a stejně jedinečné bude i vaše stolování.

Počet

Příbory možno kupovat jednotlivě, nebo v podobě kompletních sad. První situaci zná dozajista každý z nás, hlavně v případě čajových lžiček. Často krát, hlavně v případě ratolestí, končí omylem v odpadkovém koši, společně s prázdným obalem od jogurtu. Pokud si však člověk pořídil příbor desítky let zpátky a není zrovna ordinárního provedení, jen ztěžka sežene stejné kusy. Celá souprava vyjde samozřejmě výhodněji. Největší poptávka je po sadě o 24 kusech, obsahující lžíci, vidličku, nůž a kávovou lžičku pro šest osob. Větší sety se prodávají o 30, 60 nebo 72 kusech. Jejich součástí jsou i servírovací a dezertní příbory, které najdou uplatnění při rodinných oslavách a početnějších posezeních.

Základná poloha příboru. Z pravé strany leží nůž a vedle něj z venku lžička. Vlevo je umístěna vidlička. Malá lžička patří vodorovně nad talíř.

Opravdoví gurmáni a milovníci mořských plodů či fondue určité uvítají i jiné, speciální nádobí. Nože na otvírání mušlí, louskáčky na krabí maso nebo rybí nože se zahnutou hranou a špičkou na konci. Představte si, že pozvete na slavností oběd přátele či rodinu. Víte, čím rozhodně uděláte dojem na své hosty? Obratným zacházením s dranžírovacím příborem, sloužícím ke konečnému porcování masa. Méně časté jsou takzvané překládací příbory. Již název nám napovídá, že slouží k překládání pokrmů z mis na talíře. Vidět je můžeme především na rautech, recepcích či hostinách.

Ochutnávací party lžíce, neboli „Happy spoon“ nechybí na žádném rautu. Je určena na servírování sladkých a slaných dobrot – fingerfood. 2. Konzumace šneku se speciálním „šnečím příborem“ (kleště a vidlička) se stává hotovým obřadem.

Rozhodující pro volbu správného počtu příborů je druh provozu, pro který je sada určena. Jiné množství je pořizováno do restauračního zařízení nebo hotelu a jiné do domácnosti. Ve všeobecnosti se můžeme řídit takzvaným „praktickým minimem“. To stanovuje, že obecné minimum představuje dvojnásobek počtu osob v domácnosti. V dnešní době, kdy každá rodina disponuje myčkou, je chytré mít v záloze více kusů. Nádobí do myčky totiž můžeme skladovat i tři dny a příbor v zásuvce postupně mizne.

Materiál

Původním materiálem příborů, v dobách dávno minulých, bylo samozřejmě dřevo. Při nedostatečné hygienické starostlivosti se v rýhách může udržovat potrava, zdroj pro bakterie. Éra hliníkových příborů je už taky naštěstí dávno pryč. Hliník se totiž uvolňuje do potravy (důkazem jsou malé jamky na povrchu) a ukládá se v organismu, co může mít pro člověka nepříznivé následky. Dnes hrají prim nejčastěji nerezové sady z ušlechtilé oceli. Ověřte si kvalitu nabízeného zboží, čtěte recenze a poptávejte se na výrobce a materiálové složení. Obecně se doporučuje nerezová ocel 18/10 nebo 18/0. Víte co čísla označují? Symbolizují poměr chromu a zinku. Znamená to, že do slitiny železa s uhlíkem je přidáno 18% chromu a 10 či 0% niklu. Výhodou kvalitního nerezového příboru je jeho odolnost vůči poškrábání, působení kyselin a korozi, velká pevnosttvrdost. Snadno se udržuje a neovlivňuje chuť jídla. Jsou hygienické a neutrální. U kvalitních modelů si taky můžeme vybrat z více povrchových úprav, jako je například leštěná, pískovaná, broušená či jiné.

Nemáte rádi, když vás příbor studí na dlaně? Žádný problém! Sáhněte po modelech s plastovou nebo dřevěnou rukojetí. Myslete však na to, že jejich životnost je v porovnání s kovovými modely menší. Taky se na rozhraní rukojeti můžou zachytávat zbytky jídla.

Stříbrné příbory od firmy Schiavon představují spojení autenticity, vytříbeného vkusu a precizní řemeslné i ruční výroby.

Slavnostnější a také dražší jsou stříbrné, postříbřené nebo pozlacené sady. Pozor na údržbu! P pokud chcete, aby vám příbor vydržel alespoň 10 let, upřednostněte ruční mytí před užitím myčky. Na měkkém povrchu se totiž můžou tvořit škrábance. Literatura uvádí, že životnost (než dojde k opotřebování) postříbřených příborů mytých v myčce se odhaduje na cca 5 –10 let. Zatímco u ručního mytí činí 10–15 let.

Údržba a péče o nerezové, postříbřené a stříbrné příbory

1.Před prvním použitím se doporučuje umýt příbor v teplé vodě bez agresivního prostředku a následně utřít do sucha jemnou utěrkou. Pokud máte v úmysle užívat myčku, před jejím použitím příbor vždy opláchněte. Naskládejte jednotlivé kusy tak, aby čepele nožů směrovali vždy nahoru, stejně jako oválná část lžiček a jednotlivé zoubky vidliček. 2.Nemíchejte stejné materiály v jednom koši! Příbor z chromové oceli nepatří mezi příbor z chromniklové oceli. Hrozí přenos koroze. Stejně jako postříbřené a nerezové modely je potřeba separovat. Postříbřené kusy by neměli přicházet do styku s hliníkem, protože by mohlo dojít k jejich poškození. 3.Nikdy neskladujte příbor v mikroténových sáčkách. Uvnitř je vlhkost! Zabalte jej třeba do měkké látky. 4.Černání stříbra zabráníte vložením křídy do zásuvky.

1.Sada příborů Zermatt je dílem designéra Patricka Jouina pro francouzskou společnost Puiforcat. Striktní geometrie je základním výrazovým prostředkem art deco a modernistů. 2.Clara del Portillo a Alejandro Selma spojili tradiční krásu stříbra s elegancí dřeva.

5.Na mytí postříbřených, stříbrných i nerezových příborů nikdy neaplikujte čističe obsahující chlór nebo jemné brusivo. Používejte pouze běžný prostředek – jar a měkkou houbu. 6.U stříbrných a postříbřených modelů se také vyhněte čističům s obsahem kyseliny citrónové. Maximální přípustná teplota vody v myčce činí 45ºC. 7.Nerezové příbory patří do pořadačů z plastu nebo dřevo. Stříbrné a postříbřené si zaslouží kazety s vložkou ze sametu. 8.Prostředky přímo na stříbro jsou sázka na jistotu. Mezi osvědčené patří například čistič od firmy WMF, který odstraňuje skvrny a zároveň chrání příbor před korozí. 9.Chcete dodat ztracený lesk vašemu příboru? Na spodek nádoby, v které stříbro čistíme, umístěte aluminiovou folii. Vložte příbor a posypte ho dvěma až třemi lžícemi soli a zalijte teplou vodou, dokud není úplně ponořený. Necháme účinkovat po dobu jedné hodiny

Dětské příbory

Dětský příbor představuje samostatní kategorii. Hlavní důraz je kladen na bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Lžičky jsou širší, hroty vidliček zaoblené a nůž není standardně ostrý. Dítě se úplně nejdřív seznámí se lžičkou, nejčastěji při konzumaci přesnídávky. Následuje větší lžíce na polévku a v až nakonec vidlička s nožem. V případě dětí je obzvlášť důležité brát ohled na původ příboru a výrobce. Ptejte se na certifikaci a pozorně prohlédněte jakost provedení.

Zkontrolujte kvalitu spojů, především u kombinovaných modelů z kovu a plastu. Podcenění kvality vede v nejlepším případě k zlomení příboru. V tom horším i k vážnému zranění vaší ratolesti. Vyhněte se nákupu příliš malých příborů z nekvalitního plastu. Určitě nesahejte po výrobcích z PVC, melaninu nebo s obsahem bisfenolu. Upřednostněte tradiční materiály. Je nutné respektovat manuální zručnost a vyspělost vašeho potomstva. Vodítkem může být také uváděný věk na každém balení. Nemějte obavy, že není z čeho vybírat! Dětské jídelní sady jsou často nápadně zdobené, barevné a pokryté obrázky zvířátek a jiných pohádkových motivů. Všechno proto, aby s nimi i nejmenší strávníci jedli rádi!

TIP: Slyšeli jste o příboru z bioplastu BIODORA? Jde o materiál vyrobený z kukuřičného škrobu a minerálů. Výjimečný je proto, že není vyroben z ropy a neuvolňuje škodlivé příměsi a změkčovadla. Chuťově je neutrální, nepřijímá pachy a při působení půdních bakterii jej možno zcela zkompostovat.

Příbory známých designérů

Návrh příboru je oblíbenou kreativní výzvou pro spoustu světově známých designérů. Z opravdu avantgardních stojí za to vzpomenout singapurskou designérku Dianu Carmichael. Její tvorba se nese v znamení nejušlechtilejších kovů, drahých kamenů a náročné technologie výroby. Dovolit si je může však jen málokdo.

Zaha Hadid, Philippe Starck, Jan Kaplický, Ron Arad, Joseph Hoffmann a mnoho dalších se bravurně zhostili návrhů designových sad příborů již několikrát. Současný trend udává jednoduchost, čistý design, vyzdvihuje kvalitu a snadnou údržbu. Znáte populární příbor, který vytvořila Zaha Hadid pro WMF? Rytmicky nepravidelné vlny a aerodynamický tvar jednotlivých modelů dělají set výjimečným. Jak říká sama autorka: „Jak architekt, mám právo navrhnout cokoliv a všechno co v domě je!.“

1.Příbor kolekce Bauer Design Collection od Philippa Starcka pro Alessi. 2.Příbor od Zahy Hadid pro WMF.

Phillipe Starck, široké veřejnosti známy jako autor ikonického „lemon squeezer“ pro Alessi, vytvořil za svou kariéru několik designových příborů. Rozmýšlíte nad praktickým a zároveň stylovým dárkem, nebo třeba svatebním darem? Příborová sada vysoké kvality a jedinečného designu je to pravé ořechové!

Za příbory značky Arthur Price a Glazebrook z sheffieldské nerezové oceli, v stříbrném a postříbřeném provedení, by se nestyděla ani královna! Milovníci tradičního anglického designu si přijdou na své. Jednotlivé modely jsou zdobené ornamenty na rukojetích a představují zakázkovou kolekci britských umělců. Pravost a záruka kvality je potvrzena originálním puncem Britského puncovního úřadu.

Vybrat si můžete z široké škály modelů, od hladkého provedení až po pompézně zdobené příbory.

Věděli jste, že …?

  • existují dvě osvědčené „lidové metody“ na navrácení lesku a odstranění map u nerezových příborů. První je vaření ve vodě po dobu deseti minut, ve které se předtím vařili brambory. Po té příbor ihned vysušit. Další možností je krátká koupel ve vodě s trochou jedlé sody a několik proužků alobalu. Opět následuje bezprostřední osušení.
  • Zajímavostí je fakt, že klasickým příborem, jak ho známe dnes jí na světě asi 900 miliónů lidí. Víte, kolik používá asijské hůlky? Neuvěřitelná 1,2 miliardy lidí!
Žaneta Flajžíková

Přečtěte si také