Brusný kámen WÜSTHOF vám umožní restaurovat ostří
vašeho nože. Broušení za pomoci brusných kamenů je velmi jemné. Kameny
jsou vyráběny o různých hrubostech. Brousit začínáme na hrubé straně,
leštíme na straně jemnější. Hnědá strana kamene má jemnou zrnitost
1000 J určenou pro odstranění malých škrábanců a broušení tupých
nožů. Modrá strana se zrnitostí 3000 J pak slouží pro běžnou
údržbu ostří.
Použití:
- Před použitím namočte brusný kámen do vody a ponechte ponořený po
dobu cca 5 až 10 minut. Pokud se při hýbání s kamenem již neobjevují
bublinky vzduchu, kámen již absorboval optimální množství vody a můžete
jej z vody vyjmout.
- Položte kámen na neklouzavý povrch. Udržujte jej dostatečně mokrý po
celou dobu broušení.
- Jednou rukou pevně uchopte rukojeť nože, ostřím směrem k tělu.
V této poloze přiložte čepel na brusný kámen pod úhlem 15–20°. Volnou
ruku umístěte na čepel nože, nad hranu ostří.
- Táhněte nožem stejnoměrnou rychlostí nahoru a dolů, při zachování
úhlu. Používejte mírný tlak.
- Pro broušení druhé strany otočte nůž do takové pozice, kdy ostří
směřuje od těla. Opět udržujte úhel 15–20°.
- Strany nože je při broušení pravidelně po cca pěti až deseti pohybech
střídat, aby docházelo k rovnoměrnému úbytku materiálu.
- Pro odstranění „jehly“ (tenoučkého kousku oceli vzniklého při
rovnoměrném ubírání materiálu z obou stran ostří) nakreslete nožem
oblouk vycházející z levého horního kraje brousku k jeho pravému
dolnímu kraji. Posléze podržte nůž pod tekoucí vodou, která dočistí
ostří. Pečlivě osušte.