Nůž Santoku Damasteel patří mezi nože asijského typu. Pyšní se širokou a především ostrou čepelí. Tohoto všeuměla z asijské kuchyně lze použít hned třemi způsoby: pro přípravu masa, ryb i zeleniny. Excelentní ostří nože Santoku oceníte například při krájení rajčat, jejichž tvar i textura se během krájení nezmění.
Série Damasteel
Nože ze série Damasteel jsou skutečnými uměleckými díly, v nichž se snoubí estetika damascénských čepelí s možnostmi nejmodernějších výrobních postupů. Jsou dokonalým dárkem pro ty, kteří dokáží ocenit nejen vynikající řezné vlastnosti a trvanlivost ostří, ale i jedinečnost každého nože.
Nůž z damascénské oceli poznáte na první pohled. Charakteristická kresba na čepeli nože Damasteel WMF vzniká specifickým spojením různých materiálů PMC 27 a RWL 34 v cca 120 vrstvách, broušením a následným jemným leptáním kyselinou. Bezchybné zpracování s hladkým přechodem mezi rukojetí a záštitou pak zaručuje optimální hygienu. Nože se snadno čistí, postačí je opláchnout pod tekoucí vodou.
Společnost WMF vyrábí pomocí technologie Performance Cut nože nevídané kvality, jejichž životnost je dokonce dvakrát delší, než požadují normy. Díky plochému výbrusu mají čepele nožů Damasteel velkou odolnost proti poškození či vylomení při zachování excelentní řezivosti . Tyto nože si navíc svou ostrost udrží po neskutečně dlouhou dobu.
Použité technologie a materiály
Pro výrobu nožů byl použit Damasteel, nerezový švédský damašek vyráběný metodou práškové metalurgie, jehož výroba byla patentována v roce 1996. Jde o jednu z nejlepších nožířských ocelí vůbec. Kombinuje vlastnosti dvou ocelí: RWL-34 a PMC-27. RWL-34 je sama o sobě špičkovou ocelí, která dodá noži tvrdost (odpovídá složením nožířské oceli ATS-34 s přídavkem 0,2 % vanadu). Díky měkké oceli PMC-27 (odpovídá nožířské oceli 12-C-27) je pak damasteel úžasně houževnatý při excelentní stabilitě ostří.
Prášková metalurgie spočívá v tom, že je roztavený kov rozprášen tryskou a posléze ochlazen do pevného stavu. Vzniklý prášek se lisuje ve vakuu a za teplot blízkých tavení do homogenního bloku. Výsledný materiál má některé lepší vlastnosti než materiál stejného složení získaný pomocí konvenční metody. Pomocí práškové metalurgie totiž můžeme obohatit ocel o velké množství uhlíku a dalších legur, což tradiční cestou nelze.
Ocel Damasteel se vyrábí tak, že při násypu prášku před lisováním se střídavě vrství prášky ze dvou nerezových ocelí: RWL-34 a PMC-27. Blok získaný slisováním se pak zpracovává do různých vzorů, které se na povrchu hotové vyleštěné čepele zvýrazní chemicky. Čepel se v konečné fázi leptá, aby vynikla její krásná kresba. Výhodou Damasteelu, oproti tradiční uhlíkové, kovářsky svařované damaškové oceli, je jeho korozivzdornost.
Speciální technologie Performance Cut spojuje výhody tradičního kování a výhody moderních výrobních postupů. Výsledkem je ostří nejvyšší kvality. Rozhodující pro vynikající kvalitu nože je také přesné vybroušení v konstantním úhlu. Je to právě plochý výbrus, který dělá nože tak ostrými.
Záštita je integrována jako součást čepele z jednoho kusu oceli. Zabezpečuje správné rozložení váhy, chrání prsty před sklouznutím na ostří a zajišťuje přesné ovládání nože.
Ergonomická rukojeť je vyrobena z vysoce kvalitní matné ušlechtilé oceli Cromargan®, která obsahuje 72 % oceli, 18 % chromu a 10 % niklu. Jde o materiál trvanlivý, nerezový, odolný proti potravinovým kyselinám. Snadno se čistí.
Údržba nožů WMF
Nože Damasteel nejsou vhodné pro mytí v myčce nádobí. Pro takto vysoce kvalitní nože je doporučováno pouze ruční mytí pod tekoucí vodou, které je vůči nožům šetrnější a také mnohem rychlejší.
Broušení nožů WMF
Každý nůž je potřeba čas od času nabrousit, v ideálním případě by se však měl po každém použití obtáhnout ocílkou. Pro broušení nožů série Damasteel PC doporučujeme keramickou ocílku (nutné brousit pod úhlem 13°) nebo obtahovací brousek WMF (nůž veďte po brousku na plocho).