Materiál | plast |
Určení | na sůl |
Druh | slánky a pepřenky |
Průměr | 3,5 cm |
Barva | stříbrná;zlatá |
Výška | méně než 14 cm |
Počet kusů v sadě | 2 |
Výrobce | WMF |
<H3 id=„ikonky“>POPIS
Set solniček z kolekce Mc Edition od výrobce WMF s dětskými motivy mají průměr 3,5 cm a výšku 4,5 cm. Solničky jsou vyrobeny z odolného syntetického materiálu , který se snadno čistí. Doplňování je jednoduché a intuitivní. Jedna solnička je zaltá a druhá stříbrná – ideální pro rodiny s více dětmi, ať se nemusí o solničky dělit.
</P> SPECIFIKACE <P>Balení obsahuje:
2 x solnička
Výška: 4,5 cm
Průměr: 3,5 cm
**Materiál: ** syntetický materiál (plast)
Barva: zlatá, stříbrná
KUCHYŇSKÁ sŮL Kuchyňská sůl neboli chlorid sodný (NaCl) je chemická sloučenina, která se v přírodě vyskytuje ve formě nerostu halitu (halit = minerál krystalizující v krychlové soustavě), který se označuje jako sůl kamenná . Kuchyňská Sůl důležitá pro životní funkce většiny organismů . Sůl se rozpouští ve vodě. Vyskytuje se v mořské vodě – tzv. mořská sůl . Využití soli je především v potravinářském a chemickém průmyslu. V kuchyni se používá denně při vaření, k ochucování pokrmů a ke konzervaci masa. V chemickém průmyslu se využívá při výrobě jedlé sody, sodíku, chloru, kyseliny chlorovodíkové a dalších sloučenin. Další využití je ve sklářství, při výrobě mýdel a solí do koupele, v papírenském průmyslu nebo při výrobě barev. A také je důležité použití ve zdravotnictví na výrobu fyziologického roztoku (pomáhá při nitrožilním podávání léků).
</P> VLIV SOLI NA zDRAVÍ <P>Kuchyňská sůl (NaCl) je důležitá pro** normální funkci orgánů a tkání** . Ionty sodíku a chloru jsou nezbytné spolu s dalšími minerály a stopovými prvky pro udržování rovnováhy tekutin v těle a pro udržován výšky krevního tlaku, což má vliv na** správnou funkci srdce, svalů a nervů** , ale také pro vstřebávání látek v ledvinách a ve střevech. Chlor je navíc ve formě kyseliny hlavní složkou žaludečních šťáv.
KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ NEJVÍC SOLI? Nejvíce soli obsahují průmyslově zpracované potraviny (asi 75 %), 15 % soli se přidává do pokrmů během jejich přípravy a dochucování a jen asi 10 % soli je obsaženo v přírodních surovinách a potravinách. Největším zdrojem soli jsou průmyslově konzervované masné výrobky, uzeniny, výrobky z ryb, potraviny ve slaných nálevech, dresinky do salátů, některé tvrdé a plísňové sýry, instantní polévky, instantní omáčky, kořenící směsi, masové extrakty, slané pochutiny, paštiky a slané pečivo. Glutaman sodný (látka zvýrazňující chuť potravin) se přidává do řady potravinářských výrobků.
Nejméně soli naopak obsahuje čerstvá zelenina, čerstvé ovoce, mléko a mléčné výrobky (jogurty, tvarohové sýry), čerstvé ryby a maso (ne to nakládané, ale připravené doma), těstoviny, rýže, vejce, domácí ovocné šťávy, ale také neslané pečivo a potraviny bez soli nebo se snížený obsahem soli.
<H4 class=„rs-answer“>**KOLIK SOLI JE ZDRAVÉ KONZUMOVAT?
Dospělému člověku stačí denní příjem soli asi 2 – 6 g** (závisí na množství fyzické aktivity – čím větší aktivita, tím můžete přijmout více soli). Průměrně však spotřebujeme více než 16 g soli za den . Dlouhodobá nadměrná konzumace soli má nepříznivý vliv na kardiovasklulární (srdečně-cévní) systém (následkem může být až infarkt, selhání srdce), poškozuje ledviny a cévy , ničí chuťové buňky (snižuje citlivost na slanou chuť), dochází ke** zvyšování krevního tlaku ** a zadržování vody v organismu.
Vyřadit sůl z jídelníčku úplně je však také zdraví nebezpečné – způsobuje silný pocit žízně, únavu, závratě, křeče svalů nebo až kolaps.
</P> <H4 class=„rs-answer“>KDY ZAČÍT PŘISOLOVAT POKRMY DĚTEM? <P>Děti mají omezenou kapacitu ledvin a větší dávky soli by u nich mohly způsobit poškození ledvin. Proto musí být jejich příjem soli přiměřený a vyrovnaný . Doporučená denní dávka soli závisí na věku dítěte. Dítě mladší 6 měsíců nesmí překročit 1 g soli / den , dítě ve věku** 7 – 12 měsíců** může přijímat denně 1 g soli , 1 – 3leté dítě zvládne 2 g soli denně , 4 – 6leté 3 g ,** 7 – 10leté 4 g** a** 11 – 14leté** již může přijímat 5 g soli za den .
Při vaření pokrmů pro kojence nesolte vůbec . Starší kojenci mohou dostat v malém množství pečiva, sýrů a dalších potravin s přídavkem soli, nesmí však příliš slané potraviny jako masové konzervy, uzeniny, solené pochutiny, nakládanou zeleninu, slané sýry a pečivo sypané solí.
<H4 class=„rs-answer“>JAK SNÍŽIT DENNÍ PŘÍJEM SOLI?
Zvyšte příjem čerstvého ovoce, zeleniny.
Při vaření solte s mírou a zkuste nahradit sůl bylinkami, česnekem atd.
Používejte kvalitní sůl.
Omezte konzumaci sterilizovaných a konzervovaných potravin, uzenin, sladkých pochutin.
</P> DRUHY SOLI <P>Mořská sůl se získává odpařováním z mořské vody, na rozdíl od soli kamenné obsahuje více minerálních látek ,** sodíku, hořčíku** a navíc** jód** , který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Hrubozrnná mořská sůl má výraznější chuť než mletá sůl a výhodou je, že ji můžete namlít v mlýnku na sůl na takovou hrubost, jako zrovna potřebujete.
Himalájská sůl obsahuje železo, a proto má narůžovělou barvu . Získává se těžením. Je v ní obsaženo hodně minerálů (hořčík, draslík, vápník, fosfor, zinek, sodík, selen, měď, jód). Má jemnější chuť než mořská sůl.
Uzená sůl se udí na dřevě a má intenzivnější chuť, díky tomu se používá zejména při přípravě masa, do omáček atd.
Černá sůl je tzv. lávová sůl, která obsahuje síru a další minerální látky. Má černou barvu a výraznou chuť i vůni připomínající vajíčka. Obsahuje méně sodíku, a tak je ideální při dietách, kde je nutné omezit sůl. Pomáhá při zažívacích a střevních potížích.
Epsomská sůl je nazývána také jako hořká sůl a používá se vnitřně k čistí organismu (jako projímadlo) a zevně jako koupelová sůl – ulevuje od křečí a bolestí, zklidňuje organismus, pomáhá při zadržování vody v organismu, odbourává stres, podporuje dobrou náladu a zlepšuje spánek. CO DÁL?
Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.
Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na ostatní produkty značky WMF nebo na podobné produkty dalších značek.