Samovar neslouží přímo k přípravě čaje, ale k vaření vody pro přípravu čaje . Do varné nádoby se nalije voda, která se přivede do varu. V čajové konvičce nad ní se vroucí vodou spaří listový čaj. Ten se nechá vyluhovat až do vzniku silného extraktu – zavářky. Během vyluhování a i následně během přípravy čaje do šálků je konvička uložena na varné nádobě nahoře na samovaru. Tak je zaručeno uchování zavářky v teple. Pokud se rozhodneme čaj konzumovat, odlijeme si do svého šálku z konvičky potřebné množství extraktu a dolijeme horkou vodou z kohoutu na nádrži samovaru. Čajové lístky zůstanou v konvičce. Množstvím čajového koncentrátu řídíme sílu čaje.
Samovar lze použít i k ohřevu vody v kuchyni . Díky tomu, že přístroj udržuje vodu stále horkou při minimální spotřebě energie, máte při práci v kuchyni neustále k dispozici horkou vodu. Vzhledem k tomu, že ohřev je pouze minimální, voda se vypařuje pomalu a je tak k dispozici po dlouhou dobu .
Samovar tedy i v dnešní moderní době ocení zdaleka nejen milovníci čaje . Je tolik situací, kdy je příjemné mít neustále horkou vodu k dispozici a ušetřit si náklady a čas na neustále ohřívání vody v konvici, např. v kancelářích, poradnách, na školeních apod.
Závěrem si nemůžu odpustit úplně zbytečnou poznámku o tom, že samovar je jedním z mála slov, které celý svět převzal ze slovanských jazyků (i když v našem návodu mu říkají electric water boiler), pochází prapůvodem z Číny, ale k přípravě čaje se začal používat v 18. století na Urale. Konec historického exkurzu.
Technické parametry: