Funkčnost dekantéru Escargot tkví především ve dvojím provzdušnění vína. K prvnímu dochází během přelévání vína z lahve do dekantéru, kdy obsah lahve je vystaven většímu množství kyslíku. K přelévání zvedněte dekantér z horizontální polohy do vertikální. Druhé provzdušnění vzniká vyléváním vína z dekantéru do sklenic. Při této manipulaci uchopte dekantér za otvor v jeho spodní části. Tvar dekantéru urychlí vstup čerstvého vzduchu do již jednou provzdušněhého vína. Tento proces vytvoří bublavý zvuk.
Úvaha Christiana Moueixe o dekantaci:
"Já osobně dávám přednost dekantaci jak u mladých tak i u zralejších vín. V případě zralých vín je dekantace výrazem respektu, v případě vín mladých výrazem důvěry. Dekantace zralých vín krátce před podáváním způsobí, že barva a čirost nebude znehodnocena usazeninami, které se ve víně vytvořily v průběhu skladování. Dekantace mladých vín několik hodin před podáváním vínu poskytne možnost rozvinout svůj buket, nabýt stupně zralosti, jakého by jinak dosáhlo pouze dlouholetým skladováním.“