Oválná ratanová ošatka, která se může použít na kynutí chlebového těsta, uskladnění i servírování chleba i jiného pečiva nebo jako dekorace. Při čištění se přírodní pedig – ratan, z kterého je ošatka vyrobena, nenamáčí, pouze se nechá vyschnout nebo vykartáčuje.
Rozměry: ovál – délka 32 cm x šířka 15 cm / výška 9 cm
Nechali jsme pro vás otestovat foodblogerem:
Ošatka je vyrobená z přírodního materiálu – pedigu, vnitřní části stonku ratanové liány. Vyniká nejen svou krásou ale i funkčností – dává oporu kynoucímu bochníku těsta, podrží jeho tvar. Těsto v ošatce jen kyne, nepeče se v ní.
Ošatku je nutno před vložením těsta vysypat hladkou moukou, někdo používá bramborový škrob – Solamyl a výrobce doporučuje hrubou kukuřičnou mouku. Mně se na vysypání osvědčila klasická pšeničná hladká mouka, kterou rovněž popráším připravený bochník před vložením do ošatky. Vykynutý bochník z ošatky lehce vykulíme na připravený plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, druhou rukou při tom těsto přidržíme, aby na plech nespadlo zprudka. Těsto nesmí v ošatce překynout, aby pak při vykulení ihned nekleslo nebo se k ní naopak nepřilepilo – ošatka se od něj špatně čistí.
Nepřekynutý bochník můžeme shora opatrně naříznout a na plechu ihned vkládáme do trouby předehřáté na cca 250°C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 190°C – 200°C a chléb dopečeme.
Tato ošatka patří k těm větším na trhu, výrobce do ní doporučuje bochník z 750 g mouky. Já v ní nechávám kynout bochníky maximálně z 900 g mouky. Ošatka se po použití musí nechat vyschnout na suchém a vzdušném místě, pak ji vyklepeme, případně nasucho očistíme kartáčkem. Rozhodně se nenamáčí do vody! Skladovat se musí rovněž na suchém a vzdušném místě aby se zabránilo případné plísni.
Pokud s pečením začínáte nebo hledáte další inspiraci a vyzkoušené recepty, tak velmi doporučuji navštívit stránky – pekarnomanie.cz, které patří paní Ivě Trhoňové, autorce několika velmi úspěšných knih o domácím pečení. Dovíte se vše, co je zapotřebí znát a vědět, aby se Vám podařilo upéct krásný, voňavý a hlavně chutný chléb.
Ošatka je vynikajícím pomocníkem a patří k základní výbavě všech pekařů. Můžete si vybrat z různých velikostí a tvarů. Věřím, že s ní budete spokojeni tak, jako jsem já a pečení Vás bude bavit. M.F.