Výrobce | Lamart |
Vlastnosti | Vhodné do myčky na nádobí |
Typ produktu | Japonský nůž |
Délka čepele | 13 cm |
EAN | 8590669118120 |
</p> <h4>POPIS <p>Japonský nůž Santoku LT2025 z řady Blade od výrobce Lamart má vysokou a speciálně tvarovanou čepel , a díky tomu** má všestranné využití** . Nůž Santoku je ideální na přípravu tenkých nudliček z masa a zeleniny, které pak rychle osmahnete na pánvi WOK. Pohodlně s ním nasekáte také bylinky a nakrájíte různé ingredience. Nůž má** kovanou velmi ostrou čepel z nerezové oceli** , která neovlivňuje chuť ani vůni krájených potravin. Rukojeť je vyrobena z termoplastové gumy (TPR = Thermoplastic Rubber), je měkčená a ergonomicky tvarovaná pro bezpečný a pohodlný úchop a maximální účinek při krájení.
Tento nůž je sice vhodný i do myčky na nádobí, ale doporučujeme
šetrné ruční mytí. Po použití nůž omyjte a před uskladněním řádně
osušte. Pro bezpečné uskladnění bez rizika poranění a ztupení čepele
doporučujeme používat stojan na nože nebo magnetickou lištu. Dlouhou
životnost nože zajistíte pravidelnou údržbou pomocí ocílky a brousku na
nože. Dlouhodobou ostrost nože zajistí také kvalitní kuchyňské
prkénko.
SPECIFIKACE Délka ostří: 12,5 cm
Délka nože: 22,5 cm
Materiál: nerezová ocel, termoplastová guma
Barva: stříbrná, tmavě hnědá
VÝHODY A NEVÝHODY <table> <tbody> <tr>
<td></td> <td> Japonský nůž má velmi ostrou
kovanou čepel z nerezové oceli, která je hygienická, odolná proti korozi,
nechytá pachy ani chutě a snadno se udržuje.
Rukojeť z odolného plastového materiálu je měkčená a ergonomicky tvarované pro bezpečný a pohodlný úchop .
Díky vysoké a speciálně tvarované čepeli má tento nůž všestranné využití.
Santoku nůž je ideální na krájení ingrediencí při přípravě
asijských pokrmů.
</td> </tr> </tbody> </table> PRAKTICKÉ RADY
Vhodné do myčky: Ano
Nůž je vhodný do myčky na nádobí, ale doporučujeme šetrné ruční mytí pro za dlouhodobé ostrosti.
ROZDÍL MEZI OCÍLKOU, BROUSKEM NA NOŽE A BRUSNÝM KAMENEM
Ocílku na nože použijete při pravidelné údržbě – klidně před
každým použitím nože. Brousek na nože nebo brusný kámen však jen jednou
za čas pro obnovení původní ostrosti nože, tedy když už je nůž opravdu
tupý.
OCÍLKA NA NOŽE Ocílka na nože slouží pro
pravidelnou údržbu nožů . Pomocí ocílky na nože snadno a
rychle obnovíte původní ostrost vašich nožů . Ocílku
používejte k udržování ostří. Na již tupém noži není snadné
ocílkou ostří vytvořit – v tomto případě zvolte brousek na nože nebo
brusný kámen. Ocílka má rukojeť a brusná část může mít jemnější
nebo hrubší povrch. Ocílka není praktická pro údržbu příliš
velkých nožů.
Brusná část ocílky může být vyrobena z různých materiálů – diamantová, keramická, ze speciální nožířské oceli atd. Délku brusné části volte podle délek ostří nožů , které budete ocílkou brousit. Máme pro vás ocílky s brusnou částí od 20 cm, až po 31,5 cm – speciální řeznická ocílka pro broušení velkých nožů.
Broušení nože ocílkou
</p> <p>Ocílku držte svisle v jedné ruce a nůž ve
druhé ruce (nakloněný zhruba 20 ° k povrchu ocílky). Nejlepší
je mít oporu (např. stůl a ocílku podložit utěrkou, aby neklouzala),
abyste udrželi stejný úhel po celé čepeli a ostření bylo
přesné. Práce s ocílkou vyžaduje cvik, aby na ostří nevznikaly
nežádoucí zuby. Nožem táhněte od paty ke špičce proti
ostří a zopakujte totéž z druhé strany čepele (z každé strany
20 x). Snažte se držet stále stejný úhel, který svírá nůž s ocílkou
a příliš netlačte.
BROUSEK NA NOŽE Brousek na nože slouží pro
obnovení původní ostrosti nože . Na rozdíl od ocílky na
nože si poradí i již s tupým nožem. Brousek na nože obsahuje
brusné kotouče z různých materiálů, kterými
nůž protahujete . Broušení nožů pomocí brousku je tak
velmi snadné a rychlé . Stačí párkrát projet ostřím
nože po celé délce brusnými kotouči a máte opět nůž perfektně ostrý.
Brousek stačí použít jednou za měsíc nebo v případě, že už je nůž
tupý. Pro pravidelnou údržbu před krájením pak postačí ocílka na
nože.
BRUSNÝ KÁMEN Brusný kámen na nože má povrch s určitou
hrubostí. Existuje i brusný kámen dvouzrnný s jedno
stranou hrubou a druhou stranou jemnou. Brusný kámen se používá na
obnovu původní ostrosti nožů – jako brousek na nože.
Brusný kámen se musí před použitím navlhčit a ostří nožů k němu
musíte položit ve správném úhlu (zhruba 12 – 15 °).
**Broušení nože brusným kamenem
Ostří nože položte na jeden konec kamene a rovnoměrně nožem táhněte
mírně doprava proti ostří** . Nůž otočte a táhněte stejným způsobem
ale opačným směrem. Přejeďte vždy** po celé délce ostří** . Dejte
však pozor, abyste nezavadili ostřím o hranu brusného kamene. Táhněte
nožem, jako kdybyste chtěli nožem z brousku odříznout tenký plátek.
Na nůž příliš netlačte . Nejprve bruste na hrubším
povrchu a pak až na jemnějším, kde ostří vyhladíte a odstraníte
otřepy.
ZRNITOST BRUSNÉHO KAMENE Zrnitost brusného kamene volte podle
použití nože . Ostří vybroušené na brusném kamenu s** větší
hrubostí** je ideální pro krájení měkkých a vláknitých ingrediencí
jako je** zelenina nebo maso** . Na jemnějších brusných kamenech
(s menší hrubostí ) získáte hladkého ostří, které je
vhodné při řezání spíše tlakem než tahem např. při sekání
nebo stahování kůže . Vzniklé ostří závisí na hrubosti
(zrnitosti) brusného kamene a úhlu, pod kterým nůž brousíte.
Zrnitost (hrubost) brusného kamene se udává číslem, které odpovídá
počtu ok síta na jeden palec (25,4 mm), kterým ještě brusivo při
prosívání propadne. Tedy čím větší číslo , tím
hustší síto, a** tím jemnější brusivo** . Mezinárodní normy FEPA (
Federace evropských výrobců brusných pomůcek) udává zrnitost viz
tabulka:
<table border=„1“ width=„100%“ cellspacing=„1“
cellpadding=„1“ align=„left“> <tbody> <tr> <td> **
Zrnitost podle FEPA**
</td> <td> ** Slovní název**
</td> </tr> <tr> <td>
7, 8, 10, 12
</td> <td>
hrubá
</td> </tr> <tr> <td>
14, 16, 20, 22, 24, 30
</td> <td>
hrubá
</td> </tr> <tr> <td>
36, 40, 46, 54, 60
</td> <td>
střední
</td> </tr> <tr> <td>
70, 80, 90, 100, 120
</td> <td>
jemná
</td> </tr> <tr> <td>
150, 180, 220, 240
</td> <td>
velmi jemná
</td> </tr> <tr> <td>
280, 320, 400, 500, 600
</td> <td>
zvlášť jemná
</td> </tr> <tr> <td>
800, 1000, 1200
</td> <td>
extra jemná
</td> </tr> </tbody> </table> Zdroj: http://www.vsharp.cz/o-brouseni/
CO DÁL? Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho
do košíku a pokračujte v nákupu.
Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na ostatní produkty značky Lamart nebo na podobné produkty dalších značek.