Výrobce | Japan Swords |
Celková délka | 103 cm (včetně saya) |
Čepel | T-10 Hi-carbon steel, tvrdost ostří (Hasaki) 58HRC |
Délka čepele | 72 cm (včetně habaki) |
Hmotnost | 990 g (bez saya) |
Záruka | 2 |
Kovaná čepel z oceli T-10 té nejvyšší kvality. Ocel v monokompositní konfiguraci Maru – diferenciálně tvrzená. Uhlíková ocel T-10 (obsah 1,1% uhlíku a 0,4% manganu) je velmi pevná a skvěle drží ostrost. Čepel bez žlábku bo-hi byla ve finální fázi ručně leštěna kamenem hazuya – tím je dosaženo téměř žiletkového ostří (razor sharp) a zrcadlového lesku. Výrazný reálný Choji hamon je tvořen dle dávných tradičních metod, které vychází z mnohaletých zkušeností kovářského mistra, který výrobou této nádherné zbraně strávil několik dnů. Vše na tomto meči je individuálně zhotoveno, včetně saye a habaki, jsou použity nejkvalitnější komponenty, včetně špičkového laku na sayu, japonského hedvábí a skutečné rejnočí kůže nejvyšší kvality. Jedná se o špičkovou repliku samurajského meče, která je vhodná k sekovým zkouškám a lze ji rozložit na jednotlivé části. Tato čepel byla vyzkoušena a testována tak, aby odstranila vše co jí stojí v cestě ! Sori (zakřivení čepele) je speciálně navrženo tak, aby bylo dosaženo co možná nejjemnějších a nejčistších řezů. To vše v kombinaci s výběrem tradičního kovaného Koshirae zaručuje, že získáte to nejlepší z hlediska vzhledu i funkčnosti. Uhlíková ocel T-10 má působivou tvrdost HRC 58 – perfektní kombinace této tvrdosti je podtrženo zakřivením čepele Sori, které umožňuje snadné přeseknutí tatami, slaměné rohože, nebo bambusu pro tameshigiri. Full tang konstrukce této katany výrazně zvyšuje sílu meče. Čepel je typu shinogi-zukuri, tento typ čepele se vyrábí od 10.století našeho letopočtu. Hrot meče o kissaki se skutečným Diamond-Shaped Yokote, které je velmi dobře definováno tím, že hamon prochází po celé délce přes Boshi. Yokote je velmi důležité pro strukturální integritu špičky meče. Pomáhá absorbovat otřes, rozptýlí sílu a přispívá k stabilitě a síle meče při tzv. sekořezu. Tato katana (samurajský meč) je vhodná na použití v praxi, firma Dellinger se však zříká jakékoliv odpovědnosti za zranění a poškození vzniklá při použití. Schraňujte mimo dosah dětí ! Jakákoliv manipulace se samurajským mečem je na vaší vlastní odpovědnost. Nezapomeňte, že máte ve svých rukou smrtící zbraň !
Celková délka katany včetně saya / bez saya: 103 / 99 cm Délka ostří
(nagasa) včetně habaki: 72 cm Váha
katany včetně saya / bez saya: 1220 / 990 g Materiál čepele:
T-10 Hi-carbon steel, tvrdost ostří (Hasaki)
58HRC Síla / výška čepele u Habaki: 0,7 / 3,0 cm Síla / výška čepele
u Kissaki: 0,5 / 2,3 cm Délka hrotu
Kissaki: 4,4 cm Hamon: Choji Tsuba (záštita): ocelová/bojová Tsuka
(rukojeť): dřevěné jádro, potažena
pravou rejnočí kůží (Samegawa), s černou hedvábnou omotávkou ITO.
Čepel zajištěna 2 bambusovými kolíky
„mekugi“ Saya (plášť-pochva): vyroben z tvrdého dřeva s japonským
lakem – dokonalá ruční práce
záruka na samurajské meče – příklady nesprávného užití
Obecně se jedná o všechny činnosti vyjma tradičních technik zkoušky seku, při kterých se seká do speciálních rohoží.
Sekání větví, stromů a keřů: pro tuto činnost lidé vyvinuly jiné
nástroje, jako jsou sekery nebo mačety.
Sekání, nebo šermování s jiným mečem: dochází k destruktivnímu
poničení ostří samurajského meče – samurajové
se vyhýbali jakémukoliv přímému kontaktu s nepřítelem, aby nedošlo
k poškození ostří. Oprava byla dlouhá
a nákladná. Nikdy nenoste ostrý samurajský meč s odhalenou čepelí na
veřejnosti: Meč mějte vždy zasunutý
v Saye (pochva). V Německu a jiných zemích EU je toto dokonce povinnost
předepsaná zákonem o zbraních.
Nikdy nezasunujte znečištěnou čepel do Sayi: Pokud provádíte sekové
zkoušky na ovoci, okamžitě po sekání
čepel očistěte a nakonzervujte, jinak Vám čepel bude rezivět o oxidovat.
Nikdy nenechávejte meč ležet
na vlhkém místě, jako je veranda, kůlna, sklep nebo zimní zahrada:
Takovéto zacházení si tato tradiční
zbraň rozhodně nezaslouží. Vždy po použití čepel očistěte, potřete
olejem a uložte meč na suché místo.