Jedinečný a stylový kvašák nebo také zelák na přípravu kysaného zelí, nakládaných okurek, tradičního kimči nebo libovolné směsi fermentované zleniny. Žijte zdravě, vytvořte si na zimu zásobu chutných vitamínů v nádherném podání novinky KILNER.
Recept na domácí kysané zelí:
Udělejte si doma své vlastní kysané zelí a zásobte se na zimu chutnou surovinou plnou vitamínů. Je to velmi jednoduché. Celý proces přípravy z již nakrouhaného zelí se dá zvládnout za 15–20 minut, pokud je třeba zelí nakrouhat, je vzhledem k množství vhodné použít kuchyňský robot. Celý proces musí proběhnout naprosto bez konzervantů, octa nebo kyselin, jinak zelí nevykysá a a bude připomínat to ze supermarketu – to nechceme.
Potřebujeme pouze české pozdní zelí (z polského letního nebude výsledek dobrý a může se kazit), cibuli, sůl a kmín. Na tento soudek potřebujeme cca 8kg krouhaného zelí, 140g soli, 1 velkou nakrájenou cibuli na kostičky a 15g kmínu. Samozřejmě se nekladou meze Vaší fantazii s přidanými bylinkami (bobkový list, hořčičné semínko, tymián, kopr…) nebo třeba 2–3 jablky.
Nakrouhané zelí je třeba promíchat s cibulí, se solí a kmínem dokud nezměkne a nezačne pouštět šťávu (cca 5 minut ručního míchání). Pro tyto účely je použitelná jakákoliv vanička nebo dobře vymytý kuchyňský dřez (uzavřený špunt). Následně se zelí po hrstech přendá do soudku a každou vrstvu je třeba umačkat aby se vytlačil vzduch. Po namačkání plného soudku cca 5–7cm pod okraj (během kvašení se trochu zvedne) máme hotovo. Pokud je povrch suchý i po zmačknutí, přidáme trochu šťávy, které nám zelí pustilo během míchání se solí. Na hladinu umístíme přiložené zatěžkávací kmeny, opět trochu zmáčkneme tak, aby se vytlačila šťáva nad kameny – povrch zelí musí být stále mokrý. Soudek pak již jen uzavřeme víkem, do okraje stačí 1dcl vody, jejíž množství musíme stále udržovat, stačí kontrolovat 1× za týden. Soudek necháme do druhého dne v pokojové teplotě, aby se kvašení nastartovalo. Následně je vhodné kysané zelí umístit do prostředí s teplotou od 2–11stC, kde vykysá za 2–3 týdny. V tuto dobu odstraníme zatěžkávací kameny a můžeme se do zelí s chutí pustit. Zelí by mělo takto vydržet (pokud se nesní dříve) až do pozdního jara, nebo zvýšení okolní teploty. Pokud by během zimy zelí ztrácelo vlhkost a na povrchu osychalo, přidáme trochu vychladlé převařené osolené vody.
Pokud během plnění soudku nějaké množství zbývá, je velice zajímavou alternativou do zbytku přidat pokrájenou zeleninu (papriky, ředkev nebo řekvičky, chilli, trochu česneku, pór… vše podle chuti a fantazie) a toto nechat odděleně vykvasit ve větší sklenici nebo přímo v domácí nádobě na kvašení ( v nabídce zde ), vytvoříte si tak dokonalou vitamínovou bombu která dokáže příjemně obohatit jídelníček. Tento proces je možné opakovat namícháním vykvašeného zelí s novou čerstvou zeleninou a tak pořád dokola dokud zelí nedojde všechno :-)
<iframe src=„//www.youtube.com/embed/9q7uOc91sZ4“ width=„560“ height=„314“ allowfullscreen=„allowfullscreen“></iframe>