Rostlina okrasná listem i květem, která pochází z Japonska a Číny. Ovšem přimět gardénii kvést je tak trochu vyšší dívčí. Listy jsou tmavě zelené a lesklé. Květy bílé a připomínají růže. Pokud se na gardenii objeví květenství, je to známka toho, že se o ni dobře staráte. Gardenii pravidelně zaštipujte, aby se svám krásně rozrůstala a udržela si kompaktní tvar. U starších rostlin se po odkvětu postarejte i tyto větvičky. Stanoviště a teplota Nejlépe se jí bude dařit na světlém místě bez přímých slunečních paprsků, které by jí mohly popálit. Během vegetace dbejte také na dostatečný přísun čerstvého vzduchu.Vyhovuje jí běžná pokojová, nekolísající teplota. Vyvarujte se teplotám pod 15 °C. Zálivka Zálivku dodržujte pravidelnou, substrát nenechejte nikdy zcela vyschnout. Pokud chcete, aby dobře kvetla, dopřejte jí zvýšenou vlhkost vzduchu. Květináč postavte na misku s vodou a kamínky (např. keramzitem) a rostlinu i pravidelně roste. S rosením přestaňte ve chvíli, kdy gardénie začne kvést. Voda může udělat na květech nevzhledné skvrny. Substrát a přesazování Substrát pro gardenii by měl být kyselý a dobře propustný. Nebojte se použít třeba u nás namíchaný substrát pro Aglaonemy.Mladé rostliny přesazujte 1 x za rok, starší 1× za 2 – 3 roky, nikdy však v době květu. Hnojení Během vegetace hnojte každých 14 dnů klasickým tekutým hnojivem pro pokojové rostliny. V zimě stačí jednou za měsíc. Množení Množte vrcholovými řízky, které koření ve vlhkém substrátu.Pro rychlé zakořenění a rozvoj kvalitního kořenového systému použijte vhodný přípravek, vyzkoušejte třeba Lignohumát. Co trápí mou pokojovou rostlinu? Nedostatek světla a vody se projevuje žloutnutím a opadáváním listů.Světlé fleky na listech mohou být způsobené tzv. chlorózou. Tu způsobuje obsah vápníku v substrátu nebo ve vodě. Pokud gardenii rosíte v období kvetení, mohou se na jejích listech objevit skvrny.Opadávají-li vaší rostlině poupata, je to způsobeno příliš teplým stanovištěm.Ze škůdců si na gardenii nejradši smlsnou červci, roztoči, pulice a svilušky. Přečtěte si na našem blogu, jak zatočit s nezvanými hosty.