Kurkumovník je známá exotická bylina, která je pro svůj užitek v kuchyni nenahraditelná zejména v jihovýchodní Asii, kde se využívá její kořen. Na dlouhých stoncích má oválné listy mezi nimiž vynikají světle fialové květy, jež kvetou až tři měsíce. Na podzim po odkvětu rostlina ztrácí listy a zatahuje se do cibule. Stanoviště a teplota Kurkumě vyhovuje světlé stanoviště a vyšší teploty.Po odkvětu rostlinu umístěte na světlé a chladné stanoviště (snese i teploty kolem 7 °C). Díky takovému zimování se pak na jaře budete moct těšit na další várku krásných listů i květů.Přes léto je možné kurkumu letnit venku nebo ve skleníku. Zálivka Kurkumovník zalévejte vydatně v období vegetace. V zimě, obzvlášť pokud rostlině dopřejete chladnější stanoviště, zálivku zmírněte. Pouze udržujte cibulku mírně vlhkou.Rozhodně nezapomeňte na zvyšování vzdušné vlhkosti, a to jak rosením listů, tak postavením květináče na misku s vodou a kamínky (např. s keramzitem). Substrát a přesazování Pěstujte ji v písčitohlinitém substrátu a nezapomeňte jí dát drenážní vrstvu na dno nádoby.Zatažené hlízy vysaďte na přelomu března a dubna do vhodného substrátu. Hnojení Hnojte během vegetačního období až do odkvětu 1 x za 14 dnů hnojivem pro pokojové rostliny. Množení Rostlinu lze množit dělením kořenů (hlíz), ty se právě využívají i v kuchyni. Je-li hlíza dostatečně veliká, rozdělte ji na dvě části, přičemž jednu využijete v kuchyni a druhá poslouží pro pěstování v dalším roce. Co trápí mou pokojovou rostlinu? Barva listů se ztrácí při nedostatku světla. Příliš tmavé umístění také zpomaluje růst a zkracuje délku kvetení.Při napadení škůdci si přečtěte článek na našem blogu a zatočte s nezvanými hosty.