Výrobce | Gardners.cz |
Český název | Kolokázie |
Stanoviště | světlo |
Zálivka | častá (2x týdně) |
Průměr | 18 cm |
Původ této rostliny s obřími listy je v jihovýchodní Indii, je známo asi sedm botanických druhů a několik kultivarů, přičemž Colocasia Rubra black je jedním z těch nejčastěji pěstovaných. Rostlina vyrůstá z podzemních hlíz, do kterých se po vegetačním období stahuje a odpočívá. Některé druhy kolokázií jsou v zemích Asie a Afriky pěstovány především jako užitkové. Pěstovány jsou právě pro podzemní hlízy, které jsou důležitou součástí tamního jídelníčku a známé jsou zde pod názvem Taro . Pěstují se jako zelenina, hlízy zde pěstované mívají hmotnost až kolem 5 kg. Jíst se dají smažené, pečené, vařené a usušené se melou na mouku. Konzumovat se dají i řapíky a mladé listy, ty jsou bohaté na vitamin C. Dejte ale pozor, ne všechny druhy kolokázií jsou jedlé, některé jsou dokonce jedovaté!
Kolokázie pěstujeme na světlém místě bez přímých slunečních paprsků. Zálivku vyžadují vydatnou a pravidelnou, pouze dejte pozor, aby rostlina dlouhodobě nestála ve vodě. Rostliny hnojíme od jara do podzimu jednou za 14 dnů hnojivem na pokojové rostliny. Na podzim ostříháme uvadající listy, hlízy vyjmeme ze substrátu a přes zimu je uchováme na suchém místě. Na jaře je opět zasadíme do dobře propustného substrátu, jakmile vyrazí první listy, vydatně zaléváme.