Materiál | keramika |
Objem | 350 ml |
Průměr | 10 cm |
Barva | červená |
Vhodné do myčky | ano |
Výrobce | Emile Henry |
** POPIS Keramická dóza na sůl** od výrobce Emile Henry je vyrobena ze speciální burgundské keramiky, která je** odolná proti nárazům, poškrábání a teplotním šokům** . Dóza na sůl je vyrobena ručně podle generacemi ověřených postupů a má krásný francouzský design v granátové barvě. Barvy jsou přírodní a jedná se o precizní ruční práci. Dóza je glazovaná pouze vně, aby se sůl nespojovala a nevytvářela solné hrudky.
</p> <p>Keramická dóza na sůl Emile Henry bude nejen** ozdobou vaší kuchyně** , ale především praktickým pomocníkem při skladování soli a pro přesné odměření soli během vaření. Můžete ji samozřejmě použít i na stole místo slánky při dochucení hotových pokrmů. Dóza má průměr 10 cm (včetně vstupního otvoru) a její celkový objem je 350 ml. Tvar dózy je uzpůsoben pro** snadnou dosažitelnost soli** . Dóza je otevřená (bez víčka). Dávkujete jednoduše rukou.
Expedujeme do dvou pracovních dní od objednání. SPECIFIKACE Průměr: 10 cm
Objem: 350 ml
Materiál: keramika
Barva: granátová
VÝHODY A NEVÝHODY <table> <tbody> <tr>
<td></td> <td> Nádoba na sůl je vyrobena ze speciální
burgundské keramiky, která je** odolná proti poškrábání, nárazům a
teplotním šokům** .
Ručně vyrobeno.
Krásný francouzský design.
Nádoba na sůl je vhodná do trouby, do mikrovlnky, do myčky, do lednice i do mrazáku.
Tvar uzpůsoben pro snadnou dosažitelnost soli.
</td> </tr> </tbody> </table> PRAKTICKÉ RADY
Vhodné do myčky: Ano
<iframe src=„https://www.youtube.com/embed/QgOcOFCC-qo“
width=„560“ height=„316“ frameborder=„0“
allowfullscreen=„allowfullscreen“></iframe>
KUCHYŇSKÁ SŮL Kuchyňská sůl neboli chlorid
sodný (NaCl) je chemická sloučenina, která se v přírodě
vyskytuje ve formě nerostu halitu (halit = minerál krystalizující
v krychlové soustavě), který se označuje jako sůl
kamenná . Kuchyňská Sůl důležitá pro životní funkce
většiny organismů . Sůl se rozpouští ve vodě. Vyskytuje se
v mořské vodě – tzv. mořská sůl . Využití soli je
především v potravinářském a chemickém průmyslu. V kuchyni se
používá denně při vaření, k ochucování pokrmů a ke konzervaci masa.
V chemickém průmyslu se využívá při výrobě jedlé sody, sodíku,
chloru, kyseliny chlorovodíkové a dalších sloučenin. Další využití je
ve sklářství, při výrobě mýdel a solí do koupele, v papírenském
průmyslu nebo při výrobě barev. A také je důležité použití ve
zdravotnictví na výrobu fyziologického roztoku (pomáhá při nitrožilním
podávání léků).
</p> VLIV SOLI NA zDRAVÍ <p>Kuchyňská sůl
(NaCl) je důležitá pro** normální funkci orgánů a tkání** . Ionty
sodíku a chloru jsou nezbytné spolu s dalšími minerály a stopovými prvky
pro udržování rovnováhy tekutin v těle a pro udržován výšky krevního
tlaku, což má vliv na** správnou funkci srdce, svalů a nervů** , ale také
pro vstřebávání látek v ledvinách a ve střevech. Chlor je navíc ve
formě kyseliny hlavní složkou žaludečních šťáv.
KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ NEJVÍC SOLI? Nejvíce soli obsahují
průmyslově zpracované potraviny (asi 75 %), 15 % soli se
přidává do pokrmů během jejich přípravy a dochucování a jen asi 10 %
soli je obsaženo v přírodních surovinách a potravinách. Největším
zdrojem soli jsou průmyslově konzervované masné výrobky, uzeniny, výrobky
z ryb, potraviny ve slaných nálevech, dresinky do salátů, některé tvrdé
a plísňové sýry, instantní polévky, instantní omáčky, kořenící
směsi, masové extrakty, slané pochutiny, paštiky a slané pečivo.
Glutaman sodný (látka zvýrazňující chuť potravin) se
přidává do řady potravinářských výrobků.
Nejméně soli naopak obsahuje čerstvá zelenina, čerstvé
ovoce, mléko a mléčné výrobky (jogurty, tvarohové sýry), čerstvé ryby a
maso (ne to nakládané, ale připravené doma), těstoviny, rýže, vejce,
domácí ovocné šťávy, ale také neslané pečivo a potraviny bez soli nebo
se snížený obsahem soli.
<h4 class=„rs-answer“>**KOLIK SOLI JE ZDRAVÉ KONZUMOVAT?
Dospělému člověku stačí denní příjem soli asi 2 – 6 g** (závisí na množství fyzické aktivity – čím větší aktivita, tím můžete přijmout více soli). Průměrně však spotřebujeme více než 16 g soli za den . Dlouhodobá nadměrná konzumace soli má nepříznivý vliv na kardiovasklulární (srdečně-cévní) systém (následkem může být až infarkt, selhání srdce), poškozuje ledviny a cévy , ničí chuťové buňky (snižuje citlivost na slanou chuť), dochází ke** zvyšování krevního tlaku** a zadržování vody v organismu.
Vyřadit sůl z jídelníčku úplně je však také zdraví nebezpečné – způsobuje silný pocit žízně, únavu, závratě, křeče svalů nebo až kolaps.
</p> <h4 class=„rs-answer“>KDY ZAČÍT PŘISOLOVAT POKRMY DĚTEM? <p>Děti mají omezenou kapacitu ledvin a větší dávky soli by u nich mohly způsobit poškození ledvin. Proto musí být jejich příjem soli přiměřený a vyrovnaný . Doporučená denní dávka soli závisí na věku dítěte. Dítě mladší 6 měsíců nesmí překročit 1 g soli / den , dítě ve věku** 7 – 12 měsíců** může přijímat denně 1 g soli , 1 – 3leté dítě zvládne 2 g soli denně , 4 – 6leté 3 g ,** 7 – 10leté 4 g** a** 11 – 14leté** již může přijímat 5 g soli za den .
Při vaření pokrmů pro kojence nesolte vůbec . Starší
kojenci mohou dostat v malém množství pečiva, sýrů a dalších potravin
s přídavkem soli, nesmí však příliš slané potraviny jako masové
konzervy, uzeniny, solené pochutiny, nakládanou zeleninu, slané sýry a
pečivo sypané solí.
<h4 class=„rs-answer“>JAK SNÍŽIT DENNÍ PŘÍJEM
SOLI? Zvyšte příjem čerstvého ovoce, zeleniny.
Při vaření solte s mírou a zkuste nahradit sůl bylinkami, česnekem atd.
Používejte kvalitní sůl.
Omezte konzumaci sterilizovaných a konzervovaných potravin, uzenin, sladkých pochutin.
</p> DRUHY SOLI <p>Mořská sůl se získává odpařováním z mořské vody, na rozdíl od soli kamenné obsahuje více minerálních látek ,** sodíku, hořčíku** a navíc** jód** , který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Hrubozrnná mořská sůl má výraznější chuť než mletá sůl a výhodou je, že ji můžete namlít v mlýnku na sůl na takovou hrubost, jako zrovna potřebujete.
Himalájská sůl obsahuje železo, a proto má narůžovělou barvu . Získává se těžením. Je v ní obsaženo hodně minerálů (hořčík, draslík, vápník, fosfor, zinek, sodík, selen, měď, jód). Má jemnější chuť než mořská sůl.
Uzená sůl se udí na dřevě a má intenzivnější chuť, díky tomu se používá zejména při přípravě masa, do omáček atd.
Černá sůl je tzv. lávová sůl, která obsahuje síru a další minerální látky. Má černou barvu a výraznou chuť i vůni připomínající vajíčka. Obsahuje méně sodíku, a tak je ideální při dietách, kde je nutné omezit sůl. Pomáhá při zažívacích a střevních potížích.
Epsomská sůl je nazývána také jako hořká sůl a používá se vnitřně k čistí organismu (jako projímadlo) a zevně jako koupelová sůl – ulevuje od křečí a bolestí, zklidňuje organismus, pomáhá při zadržování vody v organismu, odbourává stres, podporuje dobrou náladu a zlepšuje spánek. CO DÁL? Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.
Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na ostatní výrobky Emile Henry nebo na
podobné produkty.
<style type=„text/css“></style>