Pečící trouby

Pečicí trouba není žádný hlavolam, stačí dbát jen na pár detailů

Ceny vestavných sporáků se pohybují zhruba v rozmezí od pěti do patnácti tisíc korun. Zvenčí vypadají všechny velmi pěkně, není se třeba bát, že byste si nevybrali. Liší se jen drobnými detaily, ať už jde o Bosch, AEG či Gorenje. Základem je „suchý“ minimalistický design, kde podstatnou část dvířek tvoří kouřové sklo, zbytek nerezový panel s ovládacími prvky.

To má tu výhodu, že si v moderním hávu můžete vybrat troubu, která nebude právě z nejdražších, přesto se však nebudete muset do kuchyně bát přivést sousedku, která by vás za stařičký sporák pomluvila. Podstatné je, co vás čeká uvnitř trouby.

Whirpool

Výsuvy

Účastnice internetových diskusí se ptají, jaký druh výsuvů vybírat. To nejjednodušší, co je k mání, jsou jednoduché pojezdy skládající se z výlisků přímo v bočním plechu trouby. Takovýto systém si mnozí ještě budou pamatovat ze starých plynových sporáků MORA, ovšem z modelů ze šedesátých nebo 70. let.

Kdo má troubu jen proto, že jednou za rok potřebuje upéct husu, rozhodně nic nepokazí ani takovým jednoduchým řešením. Je otázkou, jak stabilní může být vedení plechů při intenzivním používání, zvláště při použití vysokých teplot – například při pečení pizzy či pečiva. Při vysokých teplotách by se mohl plech časem zdeformovat a plechy nebo mřížky už nebudou klouzat jako z počátku.

Archiv

Klasikou, která se považuje za rozumný střed, je vedení pomocí drátěného systému. Při koupi si všímejte, v jaké vzdálenosti od spodní a horní pečicí plochy můžete umístit pekáče. Přece jen každá potravina potřebuje něco jiného a vy byste měli výšku pečení mít nějak možnost ovlivnit. Jde o to, abyste plech nebo mřížku vždy mohli umístit mezi dvojici drátů, která udrží plech stabilní i při vysunuté poloze.

Tak dobře vyladěný systém poslouží v podstatě stejně dobře, jako systém teleskopických pojezdů. Trouby mívají obvykle dva nebo tři výsuvy s kolejničkami. Velmi lehce je vysunete a nemusíte se bát, že se plech vyklopí. Je obvykle možné namontovat si je do výšek, u kterých se počítá s nejfrekvento­vanějším provozem.

Princip je skvělý, počítejte však s tím, že když časem zničíte plech nebo pekáč, budete muset shánět nový takový, které bude pasovat do firemního systému uchycení. Na rozdíl od obyčejného, kde bude pasovat jakýkoliv plech o zvolené šířce.

Programování

Záleží na tom, jak si stojíte s technikou. Není problém koupit přístroj s programy na pizzu, kuře, ryby.. .Z praxe je však úplně nejjednodušší vědět, co chcete dělat a na kolik stupňů, a klasicky si to pak nastavit. Řeči výrobců o tom, jak si ráno strčíte pekáč s kuřetem do trouby a sepnete si ho, aby se začalo dělat automaticky, zatímco pojedete z práce, znějí pěkně, ale zatím mimo realitu. Stále platí, že kdo chce dobře uvařit, musí si to v kuchyni odstát. A nezáleží na tom, jak drahý má sporák.

Jediný opravdu využívaný vynález je minutka. Nicméně kdo často vaří pokrmy, kde se pravidelně mění během pečení teplota, může si programováním usnadnit práci. Pak nechá třeba půl hodiny péct na 180 °C a pak sníží teplotu například na 120 °C na další půlhodinku. Proč ne, podobných receptů je spousta.

Čištění

Archiv
Můžete být dva typy kuchařů: jedni cídí, druzí vaří. Obojí zároveň nelze, anebo to stojí příliš mnoho času. Kdo to nechce vzdát, může koupit troubu s takzvaným pyrolitickým čištěním. To v podstatě znamená, že se trouba rozehřeje na 500–600 stupňů a nečistoty a zbytky omastků se vypálí.

Než se rozhodnete investovat do trouby těch několik tisíc korun navíc, uvědomte si, co si domů kupujete. Jednak ohromného žrouta energie a jednak odporného smraďocha.

Vzpomeňte si, jak je citit trouba i při běžných 250 °C,kdy se začínají vypalovat běžné zbytky A co teprve při pyrolýze. Ano, pyrolýza je výborná, ale musí být doplněna katalyzátorem nebo jiným systémem odstraňování zápachu. Ale to se cenově pohybujete v řádech desítek tisíc. Proč ne.

Některé obyčejnější trouby užívají na stěny trouby speciální povrch, který umožňuje takzvané katalytické čištění. Mastnoty se vstřebávají do povrchu během samotného pečení, počítá se s tím, že se po několika letech desky vymění.

Horký vzduch

Archiv

Možná se ptáte, co znamená, když má na cenovce trouba zaškrtlé položky Ventilátor a Horký vzduch. Jestliže má trouba jen ventilátor, proudící vzduch jen roznáší teplo od horní a spodní pečicí desky po celém prostoru trouby. Pomáhá tak pečení na různých úrovních trouby.

Daleko většího účinku se dosáhne tehdy, když je součástí ventilátoru topná spirála. Tento systém se označuje také jako „pravý horkovzduch“. Není pak už třeba dbát na rozmístěná plechů v prostoru trouby a také ji můžete více zaplnit. Typicky když pečete na Vánoce cukroví a naplníte najednou více plechů.

Mezi další přínosy se považuje i úspora energie. Stejný pokrm se připravuje kratší dobu a na menší teplotu. Připravte se však, že při horkovzduchu pečínka více prská.

Marek Burza

Další podobné články

Přečtěte si také