Nerezové hrnce

Hrnců jsou plné obchody, najdete tam od klasických smaltovaných, až po titanové superdrahé a značkové výrobky. Pokud nejste vyloženě zatížení na chalupářský design, asi do městské domácnosti vystačíte s běžnou sadou nerezového nádobí.

Zamenej.sk

Máte-li novou kuchyni s indukční deskou, nejprve se ujistěte, zda jsou hrnce pro ni určené. Pak už klidně vybírejte podle vzhledu. Rozdíly nejsou tak dramatické, jak by se podle marketingových odborníků mohlo zdát.

Vycházejte z toho, že klasická korozivzdorná (nerezová) ocel je slitina s převažujícím složením (mimo oceli) chromu s niklem. Odtud označení 18/10 označující poměr jednotlivých prvků. Toto by někde na krabici nebo hrnci samotném mělo být deklarováno.

Plast raději ne

Až budete vybírat, máte dvě možnosti. Buď zvolíte úchyty z plastu, anebo kovové. Na první pohled se zdá, že je výhodnější koupit plastová “ucha” a držáky na pokličkách, nepálí. Ale jen do okamžiku, kdy byste hrnec chtěli použít jako pekáč.

Sada s vestavěnými teploměry v poklicích (Berghoff)

Inplusmarket.pl

A to může být často, například když chcete táhnout hovězí guláš z kližky nebo krku v troubě tři hodinky, aby se maso pěkně rozpadlo a kolagen, který tvoří v mase “spojku” tak nemilovanou dětmi, se úplně rozpustí a zahustí pokrm.

Možná je to už dnes samozřejmost, ale pro jistotu: vybírejte hrnce s poklicemi, které mají “ventilek”, otvor pro odvod páry při vaření. Je to takový kompromis mezi vařením bez poklice a tlakovým hrncem. Když máte obyčejnou pokličku bez otvoru, bude “skákat” pod parou. Kdežto v “děravé” bude přebytečná pára unikat.

Plechové pokličky se sice nerozbijí, ale nevidíte dovnitř hrnce (Berghoff)

Vseprokuchyne.cz

Zkontrolujte kvalitu upevnění uch, aby se příliš brzy nestalo, že odpadnou. To by se ale u běžně prodávaných hrnců nemělo stávat, pokud nebudete nakupovat v tržnici. I když: já jsem takto na trhu koupil začátkem 90. let sadu za 100 marek a slouží dodnes. Ale možná, že to bylo ještě v době, kdy i výrobky z tržnice byly kvalitnější než dnes ty z kamenného obchodě.

Kolik jich potřebujeme

Jsou sady, které vypadají krásně, ale jsou každý pes, jiná ves. Co hrnec, to jiný průměr. Zdánlivě to nevadí, ale praktické to není. Ideální je, když má celá sada (například 5–6 hrnců) jen dva až tři průměry. Například velký hrnec na vývary nebo těstoviny a široký kastrol (to je ideální na guláše nebo všude tam, kde potřebujete nejdříve orestovat kusy masa).

Skromnější sada vhodná pro malou rodinu (Tefal)

Pmn-nerez.cz

Pak střední průměr na dva hrnce (vyšší a nižší). Ve vyšším budete dělat polévky, nižší poslouží třeba na brambory, rýži atd. A pak potřebujete hrnec o malém průměru a k tomu rendlík na omáčky, vajíčka atd. Takže si pak vystačíte s třemi průměry poklic. A když je jedna právě v myčce, zastoupí ji druhá.

Reklama často mluví o tom, že při výběru je důležitá kvalita dna, které má za úkol rozvést teplo ze zdroje po celé ploše. Samozřejmě si dejte pozor, aby hrnec nevypadal příliš aušusově, je důležité, aby rovinnost dna zůstala zachovaná i po letech používání. To je důležité hlavně u těch, kdo používají sklokeramiku nebo indukci.

Luxusní hrnce udělají dojem, ale kdo neumí vařit, toho to nezachrání (Alessi)

Alessi.com

Ale kdo vaří na plynu, tomu sice mírně dno pomůže rozprostřít teplo po celé ploše, ale výsledek nikdy nebude dokonalý. Když dáte například hrnec na nejmenší plamen a necháte ho jen tak mírně probublávat, vidíte, že var jde od prostředka.

Jsou však situace, kdy potřebujete zajistit var po celé ploše. Tady vám ovšem pomůže jen vynález našich babiček – používali ho k témuž účelu, ovšem na tenké smaltované hrnce – litinovou desku na hořák. Trvá sice, než se rozehřeje na požadovanou teplotu, ale až potáhnete dva dny vývar do demi-glace, oceníte ji.

Jednoduchá údržba

Nerezovým nádobím návštěvu neohromíte, je to základní vybavení každé domácnosti. Komu však záleží hlavně na funkčnosti, sáhne správným směrem. Ceny se liší podle značky, velikosti sady. Vyřaďte podezřele levné nabídky a nekupujte jen podle obrázku na internetu. Je dobré se výrobek fyzicky osahat, budete s ním žít mnoho let.

Designově čisté tvary (Ambition)

Bellesser.ro

Pak už stačí jen se o hrnce trošku starat. Nerez je citlivý na přepálení – pokud necháte vyvařit vodu, může se to projevit zčernáním dna. Ne že by to vadilo funkčnosti, ale podobná kosmetická vada zamrzí. A taky je třeba si zvyknout na to, s čím se možná dosud začínající kuchař nesetkal, zvláště pokud dosud používal jen hrnce s antiadhezní úpravou. Když v nerezu rozehřejete olej a pak na něj hodíte masa, jako by se přisálo ke kovu. Je základní chybou pokoušet se ho odtrhnout. Počkejte chvilku, pustí se samo.

Marek Burza

Další podobné články

Přečtěte si také