Nerezové dřezy

Pamatujete si ještě na smaltované dřezy, které se běžným užíváním začaly na povrchu loupat? Naštěstí jsou již historií. Nahradily je dřezy z nerezu, oblíbené pro své užitné vlastnosti, ale taky pro svou univerzálnost. Lze je použít jak u moderní, tak u rustikální kuchyně. I když se jejich cena v poslední době zvýšila, pořád na našem trhu jednoznačně vedou (pro představu, nejlevnější nerezový dřez se pohybuje kolem 1.000 Kč).

Furinco.com

Co je nerez?

Jedná se o plech nerezavějící oceli, který má různou sílu. Je užitečné se ujistit, je-li dřez vyroben z chromniklové nerezové oceli 18/10 (tj. nerezavějící potravinářské oceli o složení 18% chromu / 10% niklu) a také se přesvědčit o tom, zda je vyroben v dostatečné tloušťce. Platí zásada: čím je silnější plech, tím je dřez tišší při dopadu na jeho povrch, taky masivnější a dražší. Nejluxusnější dřezy se vyrábějí z plechů o síle 1,2 mm – 1 mm. Velmi kvalitní jsou tlusté cca 0,8 mm – 0,7 mm. Standardní dřez by měl být vyroben z minimálně 0,6 mm silného plechu. Nerez se může pyšnit různými strukturami povrchu, jako například hladkou, tkanou nebo tzv. mikrostrukturu.

Vlastnosti

  • velká odolnost vůči nástrahám v kuchyni (mastnota, kyselé prostředí, chemikálie, tvrdá voda a podobně)
  • odolnost vůči vysokým teplotám
  • odolnost vůči korozi (pouze vnější rez – způsobená oxidací usazených nečistot, tedy odstranitelná)
  • hygienicky a potravinářsky neutrální (povrch nerezové oceli zabraňuje bakteriím usazení a množení)
  • obsahuje autogenerační vrstvu
  • je pružná, na rozdíl od keramiky nepraskne
  • na světle stálé, odolné proti skvrnám a kyselinám

Jednou z největších výhod nerezového dřezu je jeho odolnost vůči korozi a vysokým teplotám. Můžeme na něj bez jakýchkoliv obav pokládat rozehřáté nádobí. Pozor ale na fakt, že sifon bude pravděpodobně plastový. Při vylévání horkých tekutin hrozí nebezpečí deformace. Nerezové dřezy jsou do určité míry pružné, při zatížení těžším tělesem nehrozí prasknutí. Snadno se čistí, i s minimální údržbou vypadají jako nové desítky let. Musíme ale počítat s tím, že vodní kámen se na jejich povrchu usazuje velice snadno a po zaschnutí vody je vidět každá kapka.

Materiály nerezových povrchů

Dobracena.cz

S tímto problémem souvisí volba povrchové úpravy dřezu. Nejčastěji se setkáváme s hladkým povrchem, který je nejnáročnější na údržbu. Kromě toho ale existuje tkaná struktura, těšící se stále větší a větší oblibě. Nejen kvůli svým užitným vlastnostem, ale také kvůli zajímavému vzhledu. Jemnější než tkaná struktura je tzv. mikrostruktura, na jejímž povrchu nejsou vidět ani zaschlé kapky. Pokud se chcete vyhnout neustálé aplikaci speciálních čisticích prostředků a olejíčků, které zabraňují otiskům prstů, volte matný nebo zdrsněný povrch.

Nerezové provedení dřezu existuje v různých tvarech, také například v kulaté podobě.

Modern-kitchen-interior-designs.blogspot­.cz

Nerezová ocel je výjmečná v tom, že disponuje vlastní regenerací, sama se permanentně obnovuje. Díky tomu, že obsahuje slitinové prvky, vytváří se na jejím povrchu tenká, transparentní pasivní vrstva tlustá několik milimetrů. Za působení kyslíku ze vzduchu nebo vody se postará o nápravu. Díky tvorbě pasivní vrstvy není zapotřebí žádné dodatečné antikorozní ochrany. To je důvodem, proč zůstávají nerezové dřezy po desítky let lesklé, aniž by byly ošetřené nátěrem nebo ochranou vůči korozi. Pořád si udržují svou hodnotu a brilanci.

Nerezový povrch je hygienický, tvrdý a bakterie na něm přežívají jen s velkými obtížemi. Tento materiál je plně recyklovatelný a šetrný k životnímu prostředí, po uplynutí své délky životnosti je opět předán do výroby k vytvoření nového materiálu.

Nevýhoda nerezových dřezů spočívá především v tom, že čištění je sice nenáročné, ale časté. Jakákoli kapka je po zaschnutí na jejich povrchu automaticky vidět. Při větším nárazu také musíme čelit nepříjemnému zvuku. Je nutné dávat si pozor na poškrábáni, Větší rýhy sice neuděláme, ale drátěnka, písek, nebo špatně umístěná vidlička umí svoje.

Nerezový dřez kombinovaný s černým sklem. Tento designový kousek potěší každého zákazníka.

Centrumck.cz

Nabídka nerezových dřezů je poměrně široká. Můžeme si vybírat z různých tvarů – čtvercové, kulaté, obdélníkové, také jednodřezy, dvoudřezy, rohohové dřezy a podobně. V rámci kuchyňské sestavy taky nepůsobí dřez cizorodým dojmem, protože nerez se většinou nachází také na viditelných spotřebičích, úchytkách nebo na soklu.

Údržba nerezových dřezů

Každodenní údržba spočívá v opláchnutí dřezu čistou vodou, případně otření houbičkou a saponátem na mytí nádobí.

U většiny dřezů (např. Franke) se doporučuje před prvním použitím vyčistit dřez čistícím krémem nebo pastou stejnoměnné značky, která je pro tento účel určena. Nedoporučují se suché čistící prášky, jako je například AVA. Dřez je z výroby opatřen ochrannou vrstvou, která bez vyčistění na sebe váže mastnoty a nečistoty. Po použití se má otřít vlhkým měkkým hadříkem se saponátem a opláchnout čistou vodou. Existuje mnoho materiálů, které jsou tvrdší než ocel, jako například keramika, kámen, sklo a jiné. Při mechanickém působení mohou zanechávat na povrchu stopy.

Při údržbě dřezu dbejte na pravidelné odstraňování nečistot a vápenných usazenin. Vyhýbejte se užívání čističů obsahujících chlor a kyselinu solnou. Také dlouhodobému působení tekutin obsahujících velkou koncentraci kuchyňské soli a rezavějícími kovovými díly. Tvorbě vodních usazenin zabráníme vysušením džezu po každém použití. Používejte vlhké měkké hadříky, nikoliv drátěnky nebo čistící písek.

Variabilnost a možnosti využití dřezu s příslušenstvím

Lakbermagazin.hu

Pozor! Některé produkty používané v kuchyni obsahují složky, které napadají povrch nerezové oceli. Jsou to: bělidla, čističe stříbra, potraviny s vysokým obsahem pigmentu či kyseliny. Pokud se setkáte s opakovaným výskytem rezavých skvrn, doporučuje se prohlédnout, jestli za perlátorem (sítkem) u baterie nejsou usazeniny (kousky cihel, písku a jiné). Můžou způsobovat znečistění vody a následní vznik skvrn. Na čistění dřezu používejte čisticí prostředky, dopo+ručené výrobcem daného typu dřezu.

excentr, excentrické ovládání = automatický sítkový odpad je součástí sifonu, slouží jako jeho automatický zámek. Pomocí excentru se otvírá a zavírá dřezová vpusť bez přímého kontaktu s obsahem dřezu (horká voda, mycí prostředky a jiné). Vypuštění dřezu se provádí otočným knoflíkem nebo ovladačem, který je umístěn vedle vodovodní baterie. Dřez ucpete pro napuštění nebo sítko dřezu otevřete pro vypuštění obsahu.

Žaneta Flajžíková

Další podobné články

Přečtěte si také