Myčky nádobí

Když se dnes díváte do internetového obchodu, jaké myčky se nabízejí, získáte dojem, ať vyberete jakkoliv, nemůžete se splést. Jsou mezi nimi papírově jen minimální rozdíly. Čím se tedy liší a proč stojí některé osm a druhé dvacet tisíc?

vsezdes.by

Zatímco u lednic je velmi důležité dbát na spotřebu už proto, že jde o nepřetržitě běžící spotřebič, u myčky nás zajímá hlavně to, jak bude vypadat nádobí po umytí. I když není pravdou, že by byla spotřeba úplně nedůležitá. V myčce se spotřebovává voda, ohřívá se, a tak se její spotřeba odráží i v energetické náročnosti.

Štítek jako první vodítko

Prvním vodítkem bude energetický štítek, který se už dávno nesoustřeďuje jen na informaci o spotřebě, ta je téměř u všech myček stejná. U myček 45 cm do 200 kWh, u 60cm kolem 250 kWh za rok. Rozdíly v pár desítkách kWh ročně asi nikdo nebude řešit, pokud není ekolog extrémista.

Každá značka mívá trochu jiný systém vnitřního uspořádání (Bosch)

4review.ru

Stejně tak asi nebudete řešit, zda spotřebujete 2400 nebo 2800 litrů vody. Půl kubíku vody ročně vás nespasí a hrát s výrobci závod, kdo je ochoten zaplatit za ty nejšpičkovější parametry, ekonomicky uvažující člověk absolvovat nebude.

Chtějte áčkové parametry i u kvality usušení nádobí. Ale upřímně řečeno. Když si srovnáte dvě myčky, které mají v této kategorii nejvyšší parametr, najdete u jedné uživatelské připomínky, že hůře suší, a u druhé chválu. A vůbec to nemusí cenou. Nezbývá než sledovat internetové obchody a jejich reakce uživatelů. Počítejte také s tím, že každý člověk má jiné nároky: co je pro někoho vynikající, druhý ohodnotí sotva třemi hvězdami.

Základní schema fungování myčky na nádobí

Hac0.com

Proč nám nemyje

Stejně je tomu i u kvality mytí. Většina myček i v nižší cenové kategorii docela dobře obstojí. Příčinou horšího výsledku bývá spíše to, že myčku přeplníte, zablokujete ostřikovací ramena. Nedbáte na doplňování soli, lešticích prostředků. Všimněte si, že ač se nám výrobci snaží vsugerovat, že jejich tablety či gely obsahují všechny složky mytí, výrobci stále uvnitř myčky konstruují nádržky na speciální prostředky. To o něčem mluví.

Než začnete myčku provozovat, zjistěte si na stránkách místní vodárny tvrdost vody a podle toho nastavte myčku a podle toho doplňuje sůl. Když vám vyjdou sklenice sice čisté, ale potažené jakoby bílým povlakem, určitě chybí sůl.

Některé myčky myjí místo košíku na příbory zvláštní plato, do kterého skládáte příbory naplocho. Podle výrobců by měla být účinnost mytí vyšší

Bosch-home.com

Když celkově v myčce nedochází k preciznímu odstranění nečistot, zkontrolujte filtrační sítko ve dně myčky. Jednou za čas je potřeba ho vytáhnout, vyčistit kartáčkem v dřezu. Jednou za měsíc nebo dva používejte čistič myčky, ve kterém je zřejmě tolik „sajrajtu“, že se s ním nedoporučuje mýt žádné nádobí. Je však pravda, že po jeho použití se vnitřek myčky blýská novotou.

To vše je důležitější než výběr pracího prostředku. Naschvál si vyzkoušejte: při průměrně zaplněné myčce nadávkujte jen půl tablety. A co se stane? Nic. Už jen působením horké vody a tlaku se nádobí dobře umyje. A vyzkoušejte super značkové tablety za 300 korun a pak za stovku. Rozdíl zřejmě nepoznáte.

Vyšší teploty pro menší dávkování

Někteří výrobci myček spolupracují s výrobci mycích prostředků, takže se nabízí mytí při 50 °C, které by mělo být ideální pro uvolňování enzymů z pracích přípravků. Tyto programy bývají méně energeticky náročné. Obecně však platí to, co se používá v profesionální praxi v restauracích nebo v jídelnách: mýt na co nejvyšší teplotu, tedy třeba až na 70 °C.

Šetrný program na sklo je dobrá věc, využijete ho jen v situaci, kdy se rozhodnete kompletně přemýt sklenice před velkou návštěvou. Anebo po ní. Jinak většina lidí volí univerzální program a do myčky naskládá vše, co je špinavé.

Užitečné je tedy, aby byla myčka vybavena automatikou, ať se tomu říká šestý smysl fuzzylogic atd. Prostě schopnost analyzovat zašpinění nádobí a podle toho zvolit délku a intenzitu mytí. I tak ale počítejte s tím, že mytí je otázkou klidně dvou hodin.

Pohled na řídicí panel, které připomíná jadernou elektrárnu. Myčky ovládané z vnitřního panelu by měly mít zvukový signál oznamující, že je umyto. U panýlků na vnější ploše dvířek stačí světelný ukazatel.

Alphaservis.cz

S tím souvisí vlastnost, kterou také všechny myčky nemají: možnost odložení mytí. Zvlášť pokud nemáte kuchyň jako samostatnou místnost, pak se hodí, když “našupete” nádobí do myčky a necháte jej mýt přes noc, až nebudete poblíž.

Myčky jsou totiž poměrně hlučná zařízení, za dobré hodnoty se považují do 50 dB. Přes stěny je totiž slyšet proudící voda. Trochu lépe jsou na tom vestavné myčky než volně stojící.

Většina myček také nabízí možnost oplachu. To je sice pěkné, ale nepředstavujte si, že polovinu špinavého nádobí opláchnete a necháte v myčce den dva – pěkně zasmrádne.

Proto je lepší už na začátku volit velikost myčky pro optimální využití. Nevařící single by si neměl kupovat 60cm myčku, kterou naplní stěží za týden. Zato rodina s dvěma dětmi využije velkou myčku tak, že minimálně jednou denně bude v chodu.

Hlavně se před nákupem přesvědčte, jak vám vyhovuje vnitřní uspořádání. Aby možnost přehazování výšky horního koše nepřipomínala manipulaci s ježkem v kleci. Aby vzdálenost jednotlivých zarážek v koši odpovídala velikosti vašich talířů, zda je ergonomicky přítulný košík na příbory, jak jsou uspořádané různé poličky na vařečky atd. Z toho vyplývá, že v tomto případě není dobré kupovat jen podle internetového obrázku a podle hodnocení ostatních uživatelů, protože každý má jiná měřítka a jiné potřeby a je potřeba si myčku skutečně „osahat“.

Marek Burza

Další podobné články

Přečtěte si také