Jak uspořádat kuchyni

Místnost kuchyně leží na pomezí pracovního a obytného prostoru. Někdo se v ní příliš neohřeje a někdo zde naopak tráví většinu svého volného času. V obou případech je ovšem důležité, aby zde probíhal hladký a plynulý provoz, který zajistí jen správné uspořádání kuchyňských zón.

Jena-nabytek.cz

Správné seřazení pracovních postupů

Představit si návaznosti jednotlivých prací na kuchyňské lince není ve skutečnosti žádná věda, stačí trocha selského rozumu. Nejprve potřebujete suroviny, které máte někde uskladněné, nejčastěji v lednici či potravinové skříni. Považujme to tedy za výchozí bod. Tyto suroviny si potřebujete někam odložit pro další zpracování – na lednici by tedy v ideálním případě měla navazovat odkládací plocha, která by měla být široká alespoň 30 cm. Připravené suroviny často potřebují očistit a umýt, na to je samozřejmě vhodný správně umístěný kuchyňský dřezy.

V praxi je kuchyňský provoz samozřejmě složitější, neboť není vždy jednosměrný, přesto by měl vycházet z tohoto základního schématu. Pokud neplánujete kuchyňskou linku přímou, stačí toto schéma zalomit a přizpůsobit jejímu předpokládané­mu tvaru.

Tereza Fišerová

Teď přichází na řadu samotné vaření – krájení, sekání, míchání, strouhání apod., to vše na dostatečně velké a dobře osvětlené pracovní ploše, jejíž šířka by měla být minimálně 600 mm (ovšem čím více, tím lépe). Nyní už zbývá jen připravené suroviny tepelně zpracovat na navazující varné ploše, kterou ještě nezapomeneme doplnit další odkládací plochou na odstavení hotových pokrmů. Pokud vám to stále připadá složité, prohlédněte si názorné schéma.

Před realizací kuchyně si pečlivě promyslete návaznost jednotlivých pracovních zón. Zde je například velmi nevhodně umístěný dřez, který by správně neměl sousedit s varnou plochou.

Truhlarstviko­cab.cz

Každý krok se počítá

Pokud nechcete v kuchyni naběhat zbytečné kilometry, je velmi důležité základní schéma prací doplnit správným rozložením kuchyňského náčiní. Hrnce a pánve mějte vždy po ruce u vaší varné plochy, stejně tak vařečky, naběračky, metličky a další náčiní, které potřebujete k vaření na sporáku.

Výborným pomocníkem pro ukládání kuchyňského náčiní jsou např. závěsné drátěné programy, které vám zajistí pohotovou dostupnost a tím rychlejší vaření.

Kuchynsky-drateny-program.cz

U pracovní plochy pak mějte dostupné prkýnka, nože, misky a také nádobí pro servírování, pokud nemáte na tuto fázi další odkládací plochu. U kuchyňského dřezu je zase výhodné umístit odpadovou zónu a uložení čistících prostředků.

Při mytí nádobí se často potřebujete zbavit zbytků jídla, snažte se tedy cestu k odpadkovému koši co nejvíce zkrátit

Kuchynesykora-uh.cz

Aby vás nebolela záda

Pinterest.com

Správné rozložení pracovních zón je také třeba podpořit vhodným výškovým uspořádáním. Není to ovšem nijak jednoduchý úkol. Každý člen domácnosti je jinak vysoký a má tedy rozdílný dosah. Je důležité zvážit, kdo bude v kuchyni trávit nejvíce času a najít vhodný kompromis. Obecně je však důležité myslet na to, že populace roste a kuchyňské linky se dělají vyšší než za času našich babiček. Průměrná výška pracovní plochy je 850 mm, ovšem nemusíte se bát i vyšší (900 mm). Pokud neplánujete přímou kuchyňskou linku, můžete také zkusit experimentovat a navrhnout pracovní plochy různých výšek, neboť různé činnosti mohou být pohodlné v různých výškách, například nádobí se vám bude lépe umývat ve vyšší poloze (kolem 950 mm) a naproti tomu při vaření v hrnci se potřebujete nad varnou plochou více naklánět a může tak být nižší (800 mm).

Myslete i na správné umístění horních skříněk tak, aby vyhovovaly vaší výšce. Do úrovně očí pak umisťujte častěji používané nádobí.

Interierydousek­.cz
Tip:

V moderních kuchyních se stále častěji využívají výsuvné systémy místo klasických skříněk s otevíracími dvířky. Je to právě kvůli vhodnější výškové ergonomii, neboť se nemusíte tolik ohýbat, abyste dosáhli do nejnižších míst. Kromě toho máte také ve výsuvných dílech větší přehled o uloženém nádobí.

Pokud si vyzkoušíte výsuvný systém, už se vám nebude chtít vracet k běžným skříňkám.

Sasainterier.cz

Kam se spotřebiči?

Verejnedrazby.cz

Pohodlný kuchyňský provoz není určen jen rozměry pracovních ploch, ale je důležité také správné rozmístění spotřebičů, na které je třeba myslet již při návrhu rozvodů (voda, kanalizace, elektřina). Například myčku je vhodné umístit v blízkosti kuchyňského dřezu, neboť nádobí je obvykle před uložením do myčky potřeba opláchnout od hrubých nečistot. V případě spotřebičů na vaření se dnes stále častěji využívá zabudování do kuchyňské stěny od výšky 800 mm nad podlahou a výše. Platí to především pro pečící či mikrovlnné trouby, které se vám ve vyšších polohách budou snadněji obsluhovat. Takové spotřebiče se pak nazývají vestavné a je třeba při jejich koupi vybírat speciální typy určené pro tento způsob užití.

Rozmístění malých kuchyňských spotřebičů pak záleží na jejich četnosti používání. Jste – li například zvyklí si každý den vařit kávu, bude vhodné najít stálé místo pro váš kávovar či rychlovarnou konvici, a to nejlépe tam kde vám nebudou překážet při vaření – spíše tedy na odkládacích plochách. Dejte si také pozor na umisťování malých spotřebičů v blízkosti varné plochy, neboť při vaření vznikají nečistoty, které se na spotřebičích snadno usazují a vyžadují tak velmi častou údržbu. Spotřebiče, které nepoužíváte příliš často raději ukládejte do skříněk a výsuvů, aby vám nezabírali místo na pracovní ploše, kterou je lepší využít pro samotné vaření.

Je pravidlem, že vestavnou mikrovlnku umisťujeme nad vestavnou pečící troubu, to z toho důvodu, že nádobí z trouby vyndáváme velmi horké a často plné surovin a v případě manipulace ve velké výšce je vysoké riziko upuštění a následného popálení.

De-dietrich.cz

Pokud kávovar používáte často, nebojte se ho zabudovat přímo do kuchyňské stěny. Jedná se o velmi zajímavé řešení z hlediska designu.

Zahy.cz

Správné uspořádání vzhledem k okenním otvorům

Svet-bydleni.cz

Rozložení vaší kuchyně může být také limitováno polohou oken, která přináší jistá omezení. V první řadě není vhodné pod okenní otvor umisťovat kuchyňský dřez a varnou plochu. V případě dřezu je to především kvůli vodovodní baterii, která by mohla překážet při otevírání okna, pokud má však vaše okno dostatečně vysoký parapet, můžete při volbě nepříliš vysoké baterie tuto podmínku porušit. U varné plochy je situace složitější, neboť obvykle vyvstává vážný problém s umístěním odsavače par. Rozhodně si nemyslete, že byste kvalitní digestoř mohli nahradit přirozeným větráním okenním otvorem. Je tedy nejvhodnější pod okno umístit pracovní plochu, čímž si nezpůsobíte pozdější komplikace a ještě si zajistíte dobré světelné podmínky pro vaše vaření. Nezapomeňte však, že vás okenní otvor také omezuje z hlediska umístění horních skříněk.

Okno s dostatečně vysokým parapetem vám umožní pohodlně umístit vodovodní baterii. Přesto by bylo vhodnější, nechat pod oknem volnou pracovní plochu, která tak bude dobře osvětlená denní světlem.

Ecozer.com
Tip:
  • Základní návaznost kuchyňského vybavení by měla být lednice – dřez – sporák.
  • Nejdůležitější pracovní plocha by měla být umístěna mezi kuchyňským dřezem a sporákem a její šířka by měla být alespoň 60 mm.
  • Kuchyňský dřez či sporák byste neměli umisťovat přímo na konec linky, ale vždy nechte rezervu alespoň 30 cm od kraje.
  • Výška pracovní plochy by se měla pohybovat v rozmezí 85 – 95 cm (úměrně k výšce vaší postavy).
  • Pokud máte kuchyňskou linku pod okenním otvorem, vždy si zkontrolujte, že v návrhu není žádná překážka pro otevření okenního křídla.
  • Pro aktivní vaření jsou nejméně praktické přímé kuchyňské linky.
  • U vestavných spotřebičů si dejte pozor na správné provedení jejich odvětrání (lednice, pečící a mikrovlnná trouba).
  • Pečící troubu je vhodné umisťovat do nábytkové sestavy od výšky 800 mm nad podlahou.
  • Vždy dejte přednost digestoři s odtahem do komína či exteriéru, digestoř cirkulační neodstraní škodliviny ani vodní páry.
  • Výška digestoře na varnou plochou by měla být 65 – 75 cm (dle typu varné desky).
  • Lednici nikdy neumisťujte přímo ke stěně, ale ponechte rezervu alespoň 5 cm, jinak vám nepůjdou dobře otevírat dvířka.

Jaký je tedy vhodný tvar kuchyňské linky?

Z hlediska vzdáleností, které musíte překonávat mezi jednotlivými pracovními zónami, se jeví jako nejméně vhodný systém s přímou kuchyňskou linkou. U ostatních systémů jsou vzájemné vzdálenosti menší a vaše práce bude o to rychlejší. Pracovní postup zůstane stejný, avšak místo přímé linie bude orientovaný do trojúhelníku s hlavními body skladování – mytí – vaření, mezi nimiž budou umístěné příslušné pracovní či odkládací plochy.

Pracovní trojúhelník je velmi výhodný, neboť každé místo je spojeno s dvěma dalšími, musíte tedy vždy překonat jen jednu vzdálenost na rozdíl od přímých pracovních postupů, kde často musíte chodit z jednoho konce na druhý.

Tereza Fišerová

Pokud tedy víte, že vaříte rádi a často, neváhejte a vyberte si kuchyňskou linku rozloženou do více stran. Musíte na to mít ovšem dostatek prostoru. Přímé kuchyňské linky jsou totiž obvykle zřizovány v malých kuchyních, kde není místo pro jiné řešení. Ve vícestranných sestavách také můžete více experimentovat s různými výškami pracovních ploch.

Možné tvary a řešení kuchyňských linek.

Tereza Fišerová

Pokud se chcete dozvědět podrobnější informace o jednotlivých tvarech kuchyňských linek, projděte si naše články:

Kuchyně přímá

Kuchyně tvaru U (dvoustranná)

Kuchyně tvaru L (rohová kuchyně)

Kuchyně s ostrůvkem

Kuchyně s barem

Tereza Fišerová

Další podobné články

Přečtěte si také