Granitové dřezy

Nelze obecně prohlásit, že granitové dřezy jsou lepší než nerezové. Náročnější zákazníci častěji sahají právě po granitu, z důvodu velké škály výběru barev a následnému sladění dřezu s pracovní deskou a kuchyni obecně.

Drezyonline.sk

Výrobci dřezů mají různě pojmenované jednotlivé druhy granitu, jako například Fragranit, Silgranit, Crystalita granite, Pyragranit a podobně. V první řadě si dejte pozor na složení! Některé výrobky se můžou tvářit jako granitové a na první pohled jsou bez rozdílu. Často ale jde o kompozitní materiál na bázi skelných vláken (například Cermat). Jsou levnější, mnohonásobně lehčí, ale je to náhražka s úplně jinými vlastnostmi.

Složením jde o směs křemičitých písků a žuly, případně malých skleněných částic (80%) a tvrzených pryskyřic (15%) s barevnými pigmenty (5%). Díky barvivům získává kamenina konečný vzhled. Důležitý je druh pojiva a také poměr mezi křemennými písky a tímto pojivem. Prémiový výrobci používají pojivo na bázi akrylátu (Telma, Blanco, Franke, Shock a jiné značky), kde se jedná o patentovanou technologii. Ostatní výrobci jej nahrazují polyesterovým pojivem.

Granitový dřez montovaný zespodu.

Blanco.sk

První případ disponuje nepoměrně lepšími fyzikálně-mechanickými vlastnostmi, jako pevnost, stálobarevnost, odolnost vůči nárazu. Slovo ´granitový dřez´ není v praxi exaktně definovaný výraz. Mnoho výrobců ho užívá na označení dřezů od plastu, přes dřezy s povrchovým nástřikem, až po výrobky, které jsou skutečně směsí kameniva a křemenných písků. Jsou dodavatelé, kteří vytvářejí nápadně podobné názvy svých výrobků jako zavedené společnosti (Blanco/Silgranit – napodobuje Granisil-Silk granit a podobně). Opravdu kvalitní granitové materiály mají perfektní vlastnosti, záleží však na zkušenostech a na technologii výrobce.

Vlastnosti

  • na rozdíl od nerezu se při běžném používání nepoškrábne
  • odolnost vůči vysokým teplotám (180 °C, krátkodobě 280°C )
  • stálobarevnost, díky úplnému probarvení nehrozí vyblednutí
  • trvanlivost, neomezená životnost
  • odolnost vůči chemikáliím v kuchyni
  • vyniká hygieničností
  • tvrdost, téměř nerozbitný
  • vyrábějí se odléváním do forem, což umožňuje bohatší možnosti tvarových řešení

Seriózní výrobci dřezů s antibakteriální úpravou (docílenou obohacením materiálu o ionty stříbra) nabízejí k nahlédnutí certifikát o antibakteriálních vlastnostech s udanou přesnou účinností. Kvalitní firmy dosahují účinnost až 99,9%.

Nespornou výhodou granitu je odolnost vůči vodnímu kameni. U nerezového dřezu jsou zaschlé kapky lehce znatelné. Jde o odolný materiál, který není nutné často čistit, skvěle drží barvu a poškodit ho je opravdu těžké. Vyhněte se dřezům, u kterých není uvedeno kdo je vyrábí a kde. Ideální je návštěva showroomu a prozkoumání vzorku osobně. Můžete tak vyzkoušet odolnost materiálu, škrábat, klepat, testovat obecně. Nejjednodušší je věřit originálu, renomovaným značkám, tradičním a specializovaným na výrobu granitových dřezů.

Granitový dřez bílé barvy montovaný shora.

Drezyfranke.wor­dpress.com

Nemusíte se bát ani vrypů, ani škrábanců. Poškození barvícími látkami (víno, káva a podobně) či agresivními složkami čisticích prostředků je prakticky vyloučeno. Materiál nemá žádné spáry ani póry, tím pádem je hygienicky nezávadný.

Barevný odstín dřezu si můžeme vybrat ze vzorníku, aby ladil se zbytkem kuchyňského nábytku. Dnešní trh nabízí naprosto jedinečné textury a barevné odstíny. Nejžádanějšími je právě černá barva a odstíny pískové. Výrobci dřezů nabízejí také baterie ve stejném materiálu, nebo kombinaci chromu a vybraného barevného odstínu granitu.

Mezi nejkvalitnější granitové dřezy patří značka Telma. U ní se setkáváme s pojmy Microstop (100 % antibakteriální úprava) nebo Ariapura (úprava proti zápachu dřezu a choroboplodným zárodkům.) Důvod, který odrazuje od koupě granitového dřezu je cena. Zatím co granit začíná na sumě zhruba 3.000 Kč a víc, nerezový dřez si můžeme pořídit od pouhých 1.500 Kč. Rok od roku se ale začíná cena vyrovnávat.

Údržba granitových dřezů

Základem je samozřejmě pravidelné čistění dřezu. Výbornou údržbou je časté umývání nádobí. V oblastech s tvrdou vodou se můžou ve dřezu objevit šedé nebo jinak zbarvené skvrny. Jde o vrstvu vodního kamene nebo podobného minerálu. Problém nastává v momentě, kdy se do minerálu začnou vsakovat látky jako káva, čaj nebo červené víno. Proto se doporučuje dřez umýt a vysušit po každém použití. V případě, že by skvrny přetrvávaly, použijte prostředek na odstranění vodního kamene. Některé zdroje uvádějí potírat inkriminované místo rozkrojeným citronem, nebo vytvořit roztok z octu a vody (poměr 1:3), který se nanese na dřez a potom odstraní pomocí houbičky a prostředku na čistění dřezu.

Granitový dřez lze vyrobit v různém barevném provedení, záleží na výrobci. Konkrétní model dřezu je praktickým pomocníkem v kuchyni, díky prostorné vaničce a variabilní mřížce. Pokud potřebujete velkorysý prostor uvnitř dřezu – mřížka se jednoduše vyndá. Naopak, vanu lze prakticky zmenšit na úkor větší odkapní plochy, jak je vidět na obrázku.

Blanco-germany.com

Granitový dřez je extrémně odolný, pokud ale budete posouvat po jeho povrchu kovové nádobí, může zanechat kovové stopy. Jsou však jen na povrchu a odstranit je možno krouživými pohyby abrazivní houbičkou a čisticími prostředky, které daný výrobce doporučuje. V prostoru dřezu nenechávejte vlhké houbičky a hadříky přes noc, zadržují v sobě vodu, ta zůstává pod nimi a může dojít ke vzniku vodního kamene. Také byste se měli vyhnout používání drátěnek, protože jejich kovové části ulpívají na povrchu dřezu a časem můžou rezivět. Ze stejného důvodu se nedoporučuje zanechávat na povrchu dřezu ocelové a litinové kuchyňské nádobí a pomůcky.

Největším nepřítelem granitových dřezů jsou bělící prostředky, produkty obsahující chlorované účinné látky (odstraňovač nátěrů), kyseliny, líh sodný nebo čisticí prostředky obsahující kysličník uhličitý. Jejich aplikací může dojít k odbarvení pryskyřice, která spojuje granitové částečky. Při koupě jakéholiv dřezu dostanete doporučení od dané značky, jakým způsobem o dřez pečovat. Pokud budete dodržovat zásady a rady od výrobce, nemáte se čeho bát.

Žaneta Flajžíková

Další podobné články

Přečtěte si také