Dřezy

Dřez je stále naprosto nepostradatelnou součástí každé kuchyně. V současnosti, v době myček, začal v očích mnohých uživatelů ztrácet na důležitosti. Musíme si ale uvědomit, že dřez neslouží pouze na mytí malého nádobí, které samozřejmě myčka hravě zvládne. Kromě jeho základní funkce používáme dřez na mytí a čistění zeleniny a ovoce, na oplach nádobí, slévání vody z těstovin, vylévání zbytků vody z varné konvice.

Dornbracht.com

Několikrát denně si v něm při práci v kuchyni oplachujeme ruce a zbavujeme je nečistot. Důležitost myčky je v domácnosti sice nepopiratelná, ale co si budeme povídat, rozměrnější kusy nádobí jako například plechy se do ní nevejdou.

Při výběru dřezu si musíme v první řade uvědomit, co od něho očekáváme. Na základě účelu se totiž volí celková dimenze dřezu, jeho výška a hloubka. Zamyslete se proto nejdřív nad tím, jak často myjete nádobí ručně, jak velké pomůcky používáte, pro kolika člennou domácnost bude dřez určen.

Rozměry dřezu

Kvalitní a praktický dřez by měl být hluboký minimálně 18 cm. Ideální dimenze je 20 cm a více. U modelů hlubokých kolem 16 cm musíme bohužel počítat s omezením, jelikož nám nedovolí správnou manipulaci s většími předměty a stříká z něj voda. Dostatečně hluboký dřez je výborným pomocníkem při přípravě pokrmů. Pokud doplníme prostor vany o přípravnou desku v rovině dřezu a položíme pod ní třeba misku nebo hrnec, nakrájené a očištěné potraviny můžeme shrnout přímo do přichystaného nádobí. Uživatel ocení i další možné příslušenství, jako třeba košík na odkládaní nádobí, ovoce a zeleniny, nebo posuvné prkénko.

Dřez s plochým okrajem, montovaný do roviny, doplněn o odkapávací sítko a skleněnou přípravní desku.

Azdrezy.sk

Ideální šířka dřezu je kolem 50 – 60 cm, záleží na velikosti spodní skříňky a nároků uživatele. Dnešní trh nabízí obrovské množství tvarů – kulaté, hranaté, obloukové, rohové, jednodřezy, dvoudřezy a mnoho jiných. Skříň se dřezem by měla být ve větší výšce než ostatní kuchyňský nábytek, aby nás nebolely záda a nemuseli jsme se předklánět. Dřez je v ideální výšce tehdy, když se k němu postavíte, spustíte ruce do jeho vany a dlaně se Vám dotýkají dna bez hrbení. Ideální je umístit jej uprostřed dvou pracovních ploch, které by měly disponovat dostatečným prostorem pro odkládání umytého nádobí a hrnců odstavených z varné desky.

Dalším aspektem při výběru dřezu je montáž. Existuje klasická montáž shora, montáž zespodu nebo do roviny. Způsob montáže závisí na materiálu pracovní desky. Nejomezenější je užití klasické 4 cm tlusté dřevotřískové desky, která poskytuje pouze horní montáž. Kamenné desky nabízejí kromě spodní montáže a montáže do roviny také vychytávky, jako například vyfrézovanou odkapovou plochu. Tu je možné realizovat v podobě drážek, spádu nebo kombinace obou.

Nerezový dřez montovaný ze spodu se skleněnou krájecí přípravnou deskou.

Homegalleryde­sign.com

Při volbě materiálu je nutné přemýšlet nad tím, jak bude vypadat celá kuchyňská sestava. Zhodnoťte, co se Vám líbí a které kombinace materiálů se k sobě hodí. Klasikou, která je ale stále populární je nerez. Lidé jsou na něj zvyklý a už jen z toho důvodu sáhnou po této variantě. Kromě toho můžeme vybírat z granitových dřezů, keramických nebo dřezů ve stejném materiálu jak pracovní deska – corian, silestone a podobně. Ke dřezu neodmyslitelně patří i vodovodní baterie. K nerezovému typu se hodí baterie příbuzného povrchu, k hranatému typu volíme baterii ostrých pravoúhlých tvarů. Šikovná je výsuvná sprška, která dokáže obsáhnout veškeré kouty vany. Mycí centrum můžeme obohatit o další vychytávky, jako třeba dávkovač mycího prostředku, který se instaluje přímo vedle baterie. V tomto prostoru se taky může nacházet tzv. excentr, který zajišťuje uzavření vpusti nebo právě její otevření. Předchází tím manuální manipulaci se sítkem.

Žaneta Flajžíková

Další podobné články

Přečtěte si také